555. obljetnica Bule pape Pija II. Svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama i 396. Milenijska Šime Strikomana

555. obljetnica Bule pape Pija II. Svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama i 396. Milenijska Šime Strikomana

Svečanom svetom misom koju je predvodio mons. dr. Juraj Batelja iz Zagreba u nedjelju, 30. ožujka, obilježen je veliki jubilej Svetišta Gospe od Čudesa u Oštarijama, koje je još davne 1450. godine dao sagraditi modruški knez Stjepan Frankopan.

Nekoliko godina kasnije, točnije 30. ožujka 1459. godine papa Pijo II. podario je Bulu s posebnim oprostima tom važnom svetištu koje je već od svojih početaka primalo rijeke hodočasnika.
Proslava jubilarne 555. obljetnice tog velikog događaja iz povijesti oštarske župne crkve bila je inspirirana glagoljicom jer je upravo ovdje, na jednom od bočnih portala sačuvan jedan od rijetkih glagoljicom uklesanih natpisa na području Karlovačke županije.

Ova je svečana prigoda u Oštarijama okupila Društvo prijatelja glagoljice, podupiratelja i poštovatelja hrvatske glagoljaške baštine, Mješoviti pjevački zbor Bašćina iz Zagreba, koji je pod ravnanjem i uz orguljsku pratnju maestre Anite Kaić Poslek misno slavlje uljepšao napjevima na crkvenoslavenskom jeziku, te ekipu Strikomanova milenijskog svijeta, koja je nakon mise unutar zidina bivše velebne katedrale uz pomoć mjesnih vjernika snimila 396. milenijsku fotografiju u obliku brojke 555 ispisane na glagoljici. Svaku brojku ispunili su mještani odjeveni u boje hrvatske trobojnice. Crveni su bili župljani odjeveni u plašteve krizmanika, bijeli su bili ministranti i članovi zbora Bašćina u svojim bijelim košuljama, a plavi vatrogasci DVD-a Oštarije.

Molitva Oče naš, koju je na crkvenoslavenskom jeziku otpjevao zbor Bašćina, u obliku u kojem su je molili naši preci, neka nam ostane u mislima kao podsjetnik na osebujno kulturno bogatstvo koje s radošću i ponosom možemo sačuvati za sljedeće naraštaje.


Otče naš iže jesi na nebesih
sveti se ime Tvoje.
Pridi cesarstvo Tvoje
budi volja Tvoja
jako na nebesi i na zemlji.
Hlêb naš vsedanni daj nam ga danas
i otpusti nam dlgi naše
jakože i mi otpuščaem dlžnikom našim.
I ne vavedi nas v napast
na izbavi nas od neprijazni.
Amen


Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
E-mail: pop.ante@gmail.com
Mobitel: 098/887-044

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
zimi 17.30 sati
ljeti 18.30 sati

Nedjeljom i blagdanom:
Svetište Gospe od Čudesa u 10.00 sati, Cerovnik u 12.00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
____________________________


     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg
____________________________

 


©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.