Hodočašće Kraljici mira u Međugorje

Hodočašće Kraljici mira u Međugorje

U subotu i nedjelju, 11. i 12. listopada 2014., 50-ak hodočasnika iz Oštarija i susjednih župa posjetilo je Svetište Kraljice mira u Međugorju.

Ovo hodočašće pod geslom „Od Gospe Oštarske do Gospe Međugorske“, osim ovog svjetski poznatog marijanskog svetišta, za cilj je imalo posjetiti i druga hodočasnička mjesta na području Bosne i Hercegovine.

Tako su vjernici imali priliku posjetiti i župu Podmilačje, udaljenu nekoliko kilometara od Jajca. Ovo je mjesto nadaleko poznato po štovanju sv. Ivana Krstitelja. Dugogodišnja predaja o iscjeliteljskim moćima sv. Ive Podmilačkoga pribavila je još krajem prošlog stoljeća ovom svetištu epitet „bosanskoga Lourdesa“. Zabilježeno je nekoliko desetaka slučajeva ozdravljenja bolesnika koji su se zavjetovali sv. Ivi, a svake godine za blagdan rođenja sv. Ivana Krstitelja ovdje se okupljaju deseci tisuća vjernika.

Na putu do Međugorja hodočasnici su se zaustavili i u Travniku, gdje su posjetili isusovačku gimnaziju posvećenu Sluzi Božjem Petru Barbariću, koji je i sam bio isusovac. „Katolički školski centar Petar Barbarić“ ima osnovnu školu i opću gimnaziju, a u istoj zgradi se nalazi i sjemenišna crkva sv. Alojzija, „crkva mladih za mlade“. Od 1998. godine ovdje se nalazi nova grobnica Petra Barbarića, gdje se skupljaju učenici i narod na molitvu.

U smiraj dana, hodočasnici su se uspeli na Brdo ukazanja u Međugorju, nekoliko stotina metara iznad zaseoka Podbrdo, do kojeg vodi strma kamenita staza uz koju su postavljeni brončani reljefi radosnih i žalosnih otajstava krunice, a na samom mjestu Gospina prvog ukazanja u lipnju 1981. nalazi se kip Kraljice mira. Ugodnu jesenju večer hodočasnici su iskoristili i za obred klanjanja Presvetom na vanjskom oltaru.

Drugog dana u Međugorju hodočasnici su prisustvovali nedjeljnoj svetoj misi u crkvi sv. Jakova, zaštitnika hodočasnika, zajedno s hodočasnicima iz mnogih drugih krajeva zemlje i svijeta. Nakon toga jedna je grupa hodočasnika posjetila brdo Križevac, gdje je 1933. podignut križ za 1900. godišnjicu razapeća Isusa Krista, dok je druga grupa posjetila Mostar – crkvu sv. Petra i Pavla koju krasi najviši zvonik u Bosni i Hercegovini visok 107 m, te katedralu Marije Majke Crkve.

Na povratku kući hodočasnici su se zaustavili u Šibeniku, gdje su posjetili katedralu sv. Jakova, biser dalmatinske arhitekture 15. i 16. stoljeća.Klikom na sliku otvorite galeriju s fotografijama:

naslovna.jpg

Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
E-mail: pop.ante@gmail.com
Mobitel: 098/887-044

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
zimi 17.30 sati
ljeti 18.30 sati

Nedjeljom i blagdanom:
Svetište Gospe od Čudesa u 10.00 sati, Cerovnik u 12.00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
____________________________


     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg
____________________________

 


©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.