Mladi iz Oštarija na SHKM-u u Dubrovniku

Mladi iz Oštarija na SHKM-u u Dubrovniku

Susret hrvatske katoličke mladeži održan je 26. i 27. travnja u Dubrovniku. Susret na kojem se okupilo više od 35.000 mladih iz Hrvatske i svijeta protekao je veličanstveno i dostojanstveno. Unatoč teškim vremenskim uvjetima mladi su grad ispunili radošću, veseljem i zajedništvom u vjeri.

Na susretu je sudjelovalo oko 150 mladih iz ogulinskog dekanata, među njima i 10-ak mladih Oštaraca.
Susret je započeo u subotu svečanim otvorenjem u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika obraćanjem dubrovačkog biskupa Mate Uzinića:
“Prije dvije godine preuzeli smo križ u Sisku. Ali pokazalo se da taj križ nije križ nego blagoslov. A taj naš blagoslov ste zapravo vi, naši mladi – dobrodošli!” Podizanjem barjaka SHKM-a i izvedbom himne “Na slobodu pozvani” Susret je službeno otvoren.
Dubrovačkim ulicama orila se pjesma i ples mladih okupljenih na duhovno-zabavnim programima koji su se odvijali istovremeno na 17 lokacija u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika. Uslijedila je procesija s križem Susreta uz desetak tisuća mladih hodočasnika iz dubrovačke katedrale prema Gruškoj luci, gdje se u 17.00 sati održalo središnje euharistijsko slavlje, na istom mjestu na kojem je prije 11 godina euharistijsko slavlje predvodio Papa Ivan Pavao II, veliki prijatelj mladih.
Svečanu svetu misu predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uz koncelebraciju apostolskog nuncija, 15 biskupa i 500 svećenika. U svečanom i radosnom ozračju mladi su s posebnom pozornošću slušali vrlo emotivnu  propovijed dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića.
“Na slobodu pozvani” – geslo je dubrovačkog susreta o kojem je više puta u svojoj propovijedi mons. Uzinić progovorio.
“Bog nas nije stvorio kao robove, On nas uvijek ljubi, ne pamti naše grijehe, sve oprašta i zaboravlja. On nas ljubi neovisno o tome kakvi smo, i uvijek nas iznova oslobađa. Isus nikoga ne prisiljava na vjeru, ali uvijek nudi sebe. On vas je oslobodio i darovao vam slobodu za dobro, iskoristite je” – poručio je biskup okupljenima.
Pozvao je mlade da na svijet i na Crkvu ne gledaju kao na nešto tuđe, već da prepoznaju svoju ulogu aktivnih članova društva i Crkve, dok je biskupe i svećenike pozvao da širom otvore vrata laičkom angažmanu mladih.
“Pozvani ste biti odgovorni članovi svog društva, onako kako je Krist to učinio” – naglasio je dubrovački biskup uz poruku mladima: ‘Hrabro!’
Na kraju svečanog misnog slavlja mladi su oduševljenim poklicima pozdravili najavu Vukovara kao mjesta slijedećeg SHKM-a 2017. godine.
Dubrovački susret imao je posebnu čast odvijati se na dan proglašenja svetim počasnog građanina Dubrovnika i osnivača Svjetskih susreta mladih, Ivana Pavla II., čije relikvije, pristigle u Dubrovnik u sklopu Susreta, trajno ostaju u katedralnoj riznici. Stoga je cijeli Susret, a posebno večernji program na Stradunu obilježen Ivanom Pavlom II. čija je pjesma ‘Krist jednom stade na žalu’ u izvedbi poznate hrvatske glazbenice Marije Husar Rimac i benda Zakon neba, naznačila trenutak u kojem su mladi u zrak pustili 500 balona s led lampicama kao znak molitve upućene Ivanu Pavlu II. Istovremeno, točno u ponoć, pripadnici GSS-a na Zvoniku su spustili stratu s prikazom dvojice papa koji su sljedećeg dana u Rimu proglašeni svetima.
Drugog dana Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku, u nedjelju 27. travnja, na nedjelju Božjega milosrđa, mladi sudionici SHKM-a sudjelovali su na nedjeljnim misama u župama u kojima su prethodnu noć proveli kod obitelji, u dvoranama ili školama ili na zajedničkim većim prostorima gdje su se okupili mladi iz više župa.
U župi sv. Nikole u Cavtatu, gdje su boravili i mladi iz Oštarija, nedjeljnu misu drugog dana SHKM-a predvodio je hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk. Misa je slavljena na otvorenom, oltar je bio na usidrenom brodu, a mladi sudionici SHKM-a i domaćini na rivi.
Obraćajući se mladima mons. Štambuk je usporedio brod s plovidbom ljudi u životu, a Krist je onaj koji je kapetan sigurne plovidbe. U propovijedi je pozvao u razgovor vlč. Zdenka Dundovića, povjerenika za mlade Zadarske nadbiskupije, postavljajući mu nekoliko pitanja o mladima, a nakon toga je pozvao i jednu studenticu iz Zagreba te porazgovarao s njom o važnosti komunikacije.
Župnik don Mate Karamatić zahvalio je biskupu, mladima, domaćinima i svima koji su pružili bilo kakavu pomoć u organizaciji ovog drugog dana SHKM-a u Cavtatu.


shkm-8.jpg

shkm-6.jpg

shkm-3.jpg

shkm-7.jpg

 
Više fotografija na: SHKM Dubrovnik 2014

Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
E-mail: pop.ante@gmail.com
Mobitel: 098/887-044

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
zimi 17.30 sati
ljeti 18.30 sati

Nedjeljom i blagdanom:
Svetište Gospe od Čudesa u 10.00 sati, Cerovnik u 12.00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
____________________________


     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg
____________________________

 


©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.