Proslava prve Svetice - Svijećnica ili Prikazanje Gospodinovo

Proslava prve Svetice - Svijećnica ili Prikazanje Gospodinovo

Prva Svetica, rečeno jezikom štovatelja Gospe od Čudesa u svetištu Oštarije, jeste na blagdan Svijećnice. Kroz godinu je pet Svetica na koje Gospini štovatelji mogu dobiti oproste. Vlč. Dino Rupčić predvodio je misno slavlje s klanjanjem.

Bit će ova proslava zapamćena po velikom zimskom nevremnu, kiši koja je se ledila na zemlji. Uzrokovalo je to mnoge prometne teškoće, pa tako i najavljivanom posjetu s bogoslovije iz Rijeke predvođene Vlč. Sanjinom s bogoslovima koji su trebali doći na samo slavlje i donijeti moći bl. Ivana Pavla II. Njihov dolazak je otkazan zbog zatvorenih cesta, a predvoditelj misnog slavlja bio je vlč. Dino Rupčić, kapelan u župi Ogulin.
Vlč. Dino je trebao biti u koncelebraciji, ali eto promijenilo se u zadnji tren da bude predvoditelj ovoga misnog slavlja u zajedništvu sa župnikom pop Antunom Luketićem.
Slavlje je započelo ophodom sa svijećama unutar crkve u kojem su sudjelovalil koncelbranti i veliki broj ministranata.  Vlč. Dino uveo je vjernike u proslavu ove Svetice samim prikazom značenja, biblijskog događaja i razvoja imena ovoga blagdana, te biblijskih osoba i poruke. Židovski zakon određuje da se muško dijete prikaže u hramu 40-ti dan od rođenja što su Marija i Josip učinili. Na ulazu u hram dočekale su ih dvije iznimne osobe prorok Šimun i prorčica Ana, oboje u poznoj dobi da su željeli umrijeti, ali Duh im je rekao da će prije svoga konca vidjeti Pomazanika Gospodnjega. Susret s Isusom ih oduševio, nazočnima su prenijeli svoje oduševljenje hvalospjevima. Hvalospjev sv. Šimuna i danas oduševljava mnoge te zajedno s njime hvale Gospodina za milost vjere: »Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru, po riječi svojoj, u miru! Ta vidješe oči moje spasenje tvoje, koje si pripravio pred licem sviju naroda: svjetlost na prosvjetljenje naroda, slavu puka svoga izraelskoga.« Vlč. Dino je spomenuo da imamo u našoj sredini, točnije u Zadru, pohranjene posmrtne ostatke Sv. Šimuna.

S ovim blagdanom počeo je duhovni hod s Gospom od Čudesa u 2014. godini Gospodnjoj slavljenjem Svetica i kroz njih otajstava naše vjere. Samo da se podsjetimo da su Svetice oni blagdani i svetkovine koje papa Pio II. u svojoj buli upućenoj ovom svetištu imenuje i proglašava milosnim dojeljivanjem oprosta:
"sa svoje strane podjeljujemo oprost od sedam godina i sedam četrdesetnica na mlade nedjelje svakog mjeseca te na blagdane Prikazanja, Navještenja, Rođenja, Uzneenja i Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije za sada i za sve vjekove - svima koji posjete tu crkvu, iskreno se pokaju i ispovjede te pruže darežljivu ruku za obnovu i uzdržavanje iste crkve... 30. ožujka 1459. prve godine našeg pontifikata". 
Misa je završila izlaganjem i klanjanjem pred Presvetim.
Skladno pjevanje svih nazočnih predvodio je župni zbor pod ravnanjem prof. Domagoja Šlata i za orguljama Franje Puškarića. Zbor mladih, ovogodišnjih krizmanika, također je pjesmom dao svoj doprinos ovoj svečanosti.

Klanjanje pred presvetim organizirali su molitvene grupe i obitelji sve do 16 sati, do popodnevne mise kada je kršteno jedno dijete. Ovaj dan je obilježen ujedno i kao Dan života, te dan posvećenog života kojega posebno slave redovnici i redovnice. (Josip Anušić)

Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
E-mail: pop.ante@gmail.com
Mobitel: 098/887-044

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
zimi 17.30 sati
ljeti 18.30 sati

Nedjeljom i blagdanom:
Svetište Gospe od Čudesa u 10.00 sati, Cerovnik u 12.00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
____________________________


     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg
____________________________

 


©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.