Tečaj glagoljice u Oštarijama

Tečaj glagoljice u Oštarijama

Ususret proslavi 555. obljetnice Bule pape Pija II., u subotu 29. ožujka, u osnovnoj je školi u Oštarijama održan tečaj glagoljice za veći broj zainteresiranih mještana, koji su si na ovaj način mogli približiti ovaj važan dio hrvatske nematerijalne baštine.

Tečaj je održan u organizaciji Društva prijatelja glagoljice i Dobrotvornog podupirajućeg društva „Bl. Ivan Pavao II.“, a vodile su ga dr. Jelena Vignjević s Učiteljskoga fakulteta u Zagrebu te prof. Nikolina Herak i prof. Biserka Draganić, predsjednica spomenutog društva.

Misija Društva prijatelja glagoljice je njegovanje i populariziranje glagoljice, te prenošenje kulturne baštine mlađima i njihovo osvještavanje. „Učenjem glagoljice učimo kako čuvati svoje, ali i cijeniti kulturu drugih naroda, stoga ne čudi da je interes velik, a u posljednje vrijeme prošlost i povijest, pa tako i glagoljica izazivaju zanimanje svih generacija“, smatra tajnica Društva, Jelena Vignjević. Mnogi glagoljicu vide kao hrvatsku posebnost, odnosno dokaz pripadnosti određenoj kulturi. Naglašen je interes za glagoljično pismo, čak više nego za povijest glagoljice, a Hrvatska ga koristi čak i kao prepoznatljivi turistički simbol.

Nakon vrlo zanimljivog predavanja o povijesti glagoljice uslijedila je radionica pisanja glagoljičnih slova na platnu te izrada slova od papira quilling tehnikom. Svi zaljubljenici u glagoljicu pozvani su da dođu na mjesečne tribine Društva na zagrebačkom Kaptolu, a više informacija možete pronaći na internet-stranicama Društva.

Kako biste osjetili dašak atmosfere s radionice, pogledajte sljedeći video.

Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
E-mail: pop.ante@gmail.com
Mobitel: 098/887-044

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
zimi 17.30 sati
ljeti 18.30 sati

Nedjeljom i blagdanom:
Svetište Gospe od Čudesa u 10.00 sati, Cerovnik u 12.00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
____________________________


     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg
____________________________

 


©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.