U Oštarijama svečano otvorena izložba „Podmaršal Mihovil Mihaljević i Veliki rat“

U Oštarijama svečano otvorena izložba „Podmaršal Mihovil Mihaljević i Veliki rat“

Na Dan neovisnosti, 8. listopada 2014. u prostorijama Stare škole u Oštarijama svečano je otvorena izložba pod nazivom „Podmaršal (Feldmarschalleutnant) Mihovil Mihaljević i Veliki rat (1914. – 1918.)“.

Ovom izložbom, kao i znanstvenim skupom koji će uslijediti 26. listopada, obilježava se 150. godišnjica rođenja podmaršala austrougarske vojske Mihovila Mihaljevića i stogodišnjica početka Prvoga svjetskog rata.

Izložbu je postavio gospodin Ivica Mihaljević, jedan od potomaka podmaršala Mihaljevića, rođenog Oštarca, u suradnji s DPD-om „Sv. Ivan Pavao II.“ iz Oštarija te Hrvatskim povijesnim muzejom, Vojnim muzejom MORH-a i Hrvatskim državnim arhivom u Zagrebu.

Događaj je započeo u 16 sati, svetom misom u oštarskoj župnoj crkvi, nakon čega je izložbu otvorio župan Karlovačke županije Ivan Vučić. Brojne posjetitelje pozdravila je i gospođa Irena Juričić, ispred DPD-a „Sv. Ivan Pavao II.“, te gospodin Ivica Mihaljević, idejni začetnik i glavni realizator cijelog projekta, koji je prisutnima uputio nekoliko riječi o značaju ovog događaja, ne samo za Oštarije, već i šire.

Nakon otvorenja izložbe uslijedila su u Domu DVD-a Oštarije dva zanimljiva predavanja s tematikom Prvoga svjetskog rata. Vladimir Brnardić, prof., ujedno i urednik emisije TV kalendar, govorio je o temi „Hrvatski generali u Habsburškoj vojsci i u Velikom ratu“, a nakon toga je prikazana projekcija fotografija umjetničkih reprodukcija iz fondova HDA i Hrvatskog povijesnog muzeja koju je komentirao dr. sc. Filip Hameršak, viši asistent na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Hameršak je autor knjige „Tamna strana Marsa – Hrvatska autobiografija i Prvi svjetski rat“ koja je izdana 2013. godine.

Izložba će biti postavljena do 26. listopada 2014.

 Mihovil Mihaljević

Mihovil (Mihael) Mihaljević (Oštarije, 26. listopada 1864. - Zagreb, 11. travnja 1925.) bio je hrvatski general - podmaršal austrougarske vojske i posljednji zapovjednik Kraljevskog hrvatskog domobranstva.

Pohađao je pješačku kadetsku vojnu školu u Karlovcu te je raspoređen u 79. pješačku pukovniju. Nakon službe po raznim pukovnijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini 1896. postaje poručnik, 1899. natporučnik te završava Ratnu školu (1894.-1896.). Potom dolazi u činu satnika u Mostar, u stožerno zapovjedništvo. Od 1898. do 1899. radi u uredima Glavnog stožera u Beču, a potom služi u 22. pukovniji u Zadru do 1900., kada je pozvan u glavni stožer kr. ugarskog domobranstva, gdje 1903. preuzima dužnost načelnika glavnog stožera Kraljevskog hrvatskog domobranstva. Od 1910. do 1911. služi kao zapovjednik bojne 36. pješačke pukovnije u Brunecku. U činu pukovnika preuzima dužnost načelnika glavnog stožera XV. zbora u Sarajevu. U dva navrata zapovijeda 42. domobranskom pješačkom divizijom, listopada na studeni 1914. te od lipnja 1917. do svibnja 1918. Posljednjim zapovjednikom Kraljevskog hrvatskog domobranstva postaje 27. rujna 1918. i tu je dužnost obnašao do sloma Monarhije. Raspadom Monarhije na povijesnoj sjednici Hrvatskog sabora 29. listopada 1918. imenovan je zapovjednikom Narodne vojske Narodnog vijeća SHS-a.

Klikom na sliku otvorite galeriju s fotografijama:
 mihaljevic-(2).jpg

 

Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
E-mail: pop.ante@gmail.com
Mobitel: 098/887-044

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
zimi 17.30 sati
ljeti 18.30 sati

Nedjeljom i blagdanom:
Svetište Gospe od Čudesa u 10.00 sati, Cerovnik u 12.00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
____________________________


     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg
____________________________

 


©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.