U Skradniku održano predavanje o žrtvama Drugoga svjetskog rata i poraća

U Skradniku održano predavanje o žrtvama Drugoga svjetskog rata i poraća

U subotu, 6. rujna, u Skradniku je u prostorijama lokalnog DPD-a „Sv. Marko Križevčanin“ održano predavanje i tribina na temu „Ogulinski dekanat: Oštarske i skradničke, te cerovničke i vojnovačke žrtve Drugoga svjetskog rata i poraća - doprinos Hrvatskom martirologiju“.

Predavanje je održao biskupijski povjerenik za Hrvatski martirologij Franje Puškarić. Predavanju je prethodila pjevana Večernja koju je predvodio župnik Oštarija i Cerovnika te čuvar svetišta Gospe od Čudesa, pop Ante Luketić. Cijeli događaj, kojem je nazočilo 50-ak mještana, upriličen je uoči samog blagdana sv. Marka Križevčanina, zaštitnika filijale Skradnik i spomenutog DPD-a.
„Svaka žrtva nije mučenik, već su to oni koji su položili život iz ljubavi za Boga i čovjeka, a prvi među njima bio je Stjepan prvomučenik“, pojasnio je na početku Franje Puškarić. Najveći broj mučenika bio je za cara Dioklecijana u 3. stoljeću da bi zadnji veliki progoni ljudi bili od strane komunizma u 2. svjetskom ratu i poraću. Hrvatski martirologij je najveći broj žrtava doživio u Krbavskoj bitki 1492. pa sve do kraja Domovinskog rata. Predavač je zatim ukazao na apostolsko pismo pape Ivana Pavla II. „Na pragu trećeg tisućljeća" i njegovom pozivu narodima da popišu svoje žrtve. Spomenutog zadatka prihvatio se gospićko-senjski biskup Mile Bogović došavši na čelo komisije HBK-a za Hrvatski martirologij s potrebom detaljnog popisa svih žrtava. Dok je istina u Prvom svjetskom i Domovinskom ratu jasna, s istinom i podacima iz Drugog svjetskog rata se jako manipuliralo. Postojeća literatura je najčešće komunističke provenijencije, a živih svjedoka ima sve manje. Zbog toga se pristupilo izradi detaljnih popisa žrtava u Drugom svjetskom ratu i poraću za sve župe u HBK-u i BK-u BIH.
Predavač Puškarić je zatim predstavio povijest istraživanja žrtava u novije doba od Saborske komisije za istraživanje rata i poraća preko istraživačkog rada Krunoslava Prebega koji je sastavio popis za Cerovnik do knjiga don Ante Bakovića i Kaje Pereković. Dosadašnja istraživanja ukazuju da je u župi Oštarije evidentirana 171 žrtva, a u Cerovniku 201. U Ogulinskom dekanatu do sada je popisano 2190 žrtava, a u Gospićko-senjskoj biskupiji ukupno 18 648 žrtava Drugog svjetskog rata i poraća. U svim župama postoje obrasci u koje se mogu unijeti podaci o žrtvama, tako i iznijeti pojedinačna svjedočanstva s eventualnim dokazima o mučeništvu. Dobro su došle i fotografije ili pisma žrtava s pokazateljima iskaza vjere ili eventualnog mučeništva. Povjerenik Puškarić predavanje je zaključio riječima biskupa Srakića da istinu istražujemo radi praštanja te riječima biskupa Bogovića da se trebamo pokloniti istini.

IMG_0039.JPG

IMG_0046.JPG

IMG_0044.JPG

IMG_0036.JPG

Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
vlč. Mario Vazgeč
E-mail: gospaodcudesa@gmail.com
Telefon: 047/584-070

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
17.30 sati krunica, 
18.00 sati sv. misa

Nedjeljom i blagdanom:
Modruš u 8:00 sati,
Cerovnik u 9:30 sati,
Svetište Gospe od Čudesa u 11:00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
 

     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg

©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.