Velika Gospa (Velika Maša) u svetištu Gospe od Čudesa

Velika Gospa (Velika Maša) u svetištu Gospe od Čudesa

Blagdan Uznesenja BDM, u oštarskom kraju od milja prozvan Vel(i)ka Maša, tradicionalno je i ove godine proslavljen u Svetištu Gospe od Čudesa.

Jutarnju sv. misu predvodio je vlč. Žarko Ošap, župnik banjalučki, uz pratnju pjevačkog zbora Sv. Josipa iz Josipdola, a hodočasničku misu u 9 sati predvodio je don Željko Kuten, župnik Lešća i Trošmarije, a pjevao je i zbor iz spomenutih župa.

Središnja misa počela je u 11 sati svečanom procesijom od stare škole, preko Marmontovog mosta do crkvenih zidina, gdje je služena sv. misa koju je predslavio župnik i dekan ogulinski, preč. Robert Zubović u suslavlju mjesnog župnika i čuvara Svetišta, popa Ante Luketića, župnika Tounja fra Slavena Mijatovića i novog župnika Plaškog i Saborskog fra Šimuna Romića. Misu je glazbom animirao župni zbor pod vodstvom Domagoja Šlata.

Govoreći o značenju Uznesenja Bl. Djevice Marije u nebo, propovjednik je pozvao hodočasnike da poput Marije trajno upiru svoj pogled prema nebu, prema gore gdje su prave i neprolazne radosti. U Marijansko svetište hodočastimo jer osjećamo ponajprije potrebu za Bogom, jer želimo biti pravi Isusovi učenici. Želimo da nas prožne radost Evanđelja, a to je sav i čitav Isus, sin Marijin.

Preč. Zubović istaknuo je riječi pape Franje koji neprestano govori o Radosti Evanđelja koja ispunja srce i čitav život svakoga koji susretne Isusa. „Oni koji prihvate ponudu spasenja oslobođeni su od grijeha, žalosti, duhovne praznine i osamljenosti. S Isusom Kristom i njegovom majkom Marijom radost se uvijek iznova rađa. Ovaj nas blagdan danas poziva na intenzivniji duhovni život. Naš život ne smije biti zaokupljen isključivo vlastitim interesima i brigama; naše srce ne bi smjelo biti samodopadno i gramzljivo, već bi u njemu trebalo biti više mjesta za druge, za siromašne, za činjenje dobrih djela. Marija je pohrlila Elizabeti činiti dobro. Mi Isusovi učenici i Marijina djeca danas, ali i svakodnevno smo pozvani obnoviti svoj osobni susret s Isusom Kristom ili bar donijeti odluku da ćemo se otvoriti i dopustiti mu da se susretne s nama, da ćemo ga tražiti bez prestanka svakoga dana. Neka nitko ne misli da se taj poziv ne odnosi na njega! Nitko nije isključen iz radosti koju donosi Gospodin! Stoga, lijepo je da smo danas ovdje učinili neki prvi korak, neki pedeseti ili stoti korak u životu prema Kristu, ali treba kročiti naprijed, hrabro, ne stati. Stotine iskrenih i toliko suzama polivenih svetih ispovijedi ovih dana svjedoče o otvorenosti i traženju Boga i Isusa u svome životu.“ Na kraju je preč. Zubović posvetio sve roditelje, djecu, mlade i ostale brojne hodočasnike Bezgrešnom Srcu Marijinu.

Večernju misu u 18.30 sati također je predvodio preč. Robert Zubović uz pratnju HPD-a Klek iz Ogulina. Misa je slavljena na čast Gospi od Čudesa i Sv. Obitelji za mladež i mlade obitelji, a zbog iznenadnog jakog pljuska slavlje, koje je započelo unutar zidina, preseljeno je u Svetište.


Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
vlč. Mario Vazgeč
E-mail: gospaodcudesa@gmail.com
Telefon: 047/584-070

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
17.30 sati krunica, 
18.00 sati sv. misa

Nedjeljom i blagdanom:
Modruš u 8:00 sati,
Cerovnik u 9:30 sati,
Svetište Gospe od Čudesa u 11:00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
 

     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg

©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.