Veliki četvrtak - obredi u Cerovniku i Oštarijama

Veliki četvrtak - obredi u Cerovniku i Oštarijama

Veliki četvrtak je spomen na Isusovu posljednju večeru nkoja je ujedno i prva sveta pričest, ali za čovječanstvo. Može se reći da je to bila i prva sveta misa. U toj noći Isus pere učenicima noge. Moli se u Maslinskom vrtu. Sve je to uprizoreno jučer kroz misu u Cerovniku i Oštarijama.

Četvrtu godinu za redom župnik ovih dviju župa nastoji okupiti dvanaest muškaraca koji predstavljaju dvanaest apostola i uprizoriti ove svete tajne velikog četvrtka. Župnik pere noge apostolima i pričešćuje pod obje prilike, prvo apostole, a potom i sve nazočne vjernike. Pobožni narod je to jako dobro prihvatio. Izbor apostola u župamaje uvijek po nekom "ključu",ali ipak s namjerom da se svake godine uvede jedan broj novih apostola od muškaraca koji su aktivni u župi i doprinose župnim potrebama molitvom, radom i nadasve što redovitijim sudjelovanjem na župnim misama.
Ovim povodom, ali i povodom Dana svećenika (Veliki četvrtak je dan uspostave svćeništva: "Ovo činite meni na spomen".), svake godine se apostoli i drugi suradnici iz obje župe okupe na objed, večeru, kako je to i Isus blagovao.  Nakon toga slijedi Getsemanska ura, pobožnost u spomen na Isusovu molitvu u Maslinskom vrtu gdje se znojio krvavim znojem. Kroz ovu pobožnost vjernici imaju priliku iznositi svoje molitve, napose se izgovaraju imena pokojnih i živih svećenika u smislu zahvalne molitve za njih. MOli se za domovinu i Crkvu.
Na ovim linkovima dolje pogledajte fotografije:
CEROVNIK

OŠTARIJE

SKRADNIK

Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
E-mail: pop.ante@gmail.com
Mobitel: 098/887-044

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
zimi 17.30 sati
ljeti 18.30 sati

Nedjeljom i blagdanom:
Svetište Gospe od Čudesa u 10.00 sati, Cerovnik u 12.00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
____________________________


     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg
____________________________

 


©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.