Zahvalni puk Cerovnika i okolice na dan Domovinske zahvalnosti na Vain Vrhu

Zahvalni puk Cerovnika i okolice na dan Domovinske zahvalnosti na Vain Vrhu

(5.8.2014.) Dan domovinske zahvalnosti, praznik RH slavi se na crkveni blagdan Gospe Snježne. Toga dana, 1995. Vain Vrh je prvo mjesto oslobođeno u Oluji nakon 4-godišnje okupacije. Misno slavlje, kod križa na Vain Vrhu, predvodio je vlč. Željko Kuten uz domaćeg župnika popa Antu.

Križ u mjestu Vainvrh podignut je 2009. i svečano ga iste godine blagoslovio tadašnji župnik o. Ivan Podgorelec. Svake naredne godine, u ovom mjestu od od pet stalnih stanovnika, na dan Gospe Snježne svečano se slavi sveta misa i kao spomen i zahvala za oslobođenje 1995. u vojnoredarstvenoj akciji Oluja, državni praznik Dan domovinske zahvalnosti. Na taj dan okupi se do oko stotinu vjernika porijeklom iz ovoga mjesta, Vojnovca, Cerovnika i drugih mjesta okolice. Ustanovljen je, također pod ovim svečanim misnim slavljem, blagoslov vozača i automobila, za sigurnije putovanje na našim prometnicama. Ove godine predvoditelj misnoga slavlja, vlč. Željko Kuten, u godini je svoga srebrnog jubileja misništva. Možemo reći, pravo bogatstvo spomen-prigoda pod jednom misom: blagdan Gospe Snježne, državni praznik Dan pobjede, blagoslov vozača i vozila, te srebrni jubilarac predvoditelj mise.

Vlč. Željko Kuten o aktualnom stanju lijepo je i zorno propovijedao, primjereno spomenu na događaje koji su bili, ali s opomenom i pogledom za budućnost vjere i domovine. "U Domovinskom ratu pobijeđen je okupator, onaj koji je potjerao stalne stanovnike ovoga mjesta, došla je sloboda za ovo mjesto i cijelu domovinu. Ali...? Vidimo, danas da su pred nama nove borbe, novi izazovi za opstojnost domovine. Naša sela su sve pustija. Iz Hrvatske je, po nekim podacima, samo u ovoj godini 5000 osoba otišlo potražiti svoju budućnost izvan granica države. Pored toga iseljavanja, suočeni smo, sa sve slabijim standardom i sve većom nesigurnošću, tako da nemamo baš priliku vidjeti volje i hrabrosti za stvaranje brojnijih obitelji. Ovo su naše "Oluje", ovdje trebamo na dalje pobjede." - Bile bi ovo ukratko osnovne misli i poruka propovjednika.

U završnom dijelu slavljenja i druženja, domaći župnik pop Ante Luketić zahvalio je predvoditelju misnog slavlja čestitajući mu njegov srebrni jubilej svećeništva, koji se navršio ove godine i darovao tim povodom krunicu svetišta Gospe od Čudesa. Suradnici iz Vojnovca i Cerovnika još su darovali predvoditelju domaću rakiju i sliku motiva Uzašašća Gospodinova kojeg je umjetnik Frane Franić izradio u topovskoj čahuri.
Uslijedio je prinos ključeva vozila na oltar i pristup vozača na blagoslov za sigurnu, sretnu i udobnu vožnju. Vain Vrh je oživio i pjesmom i ugodnim razgovorom uz skromno čašćenje pićem i grickalicama. Ovo je devetnaesta godina od oslobođenja, na godinu se slavi 20. jubilarna, te je tim povodom pop Ante najavio malo bogatije čašćenje. Živi bili, pa vidjeli. Vidimo se na godinu kod križa na Vainvrhu!

Klik na fotku i otvorit će se u novom prozoru foto galerija.

Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
E-mail: pop.ante@gmail.com
Mobitel: 098/887-044

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
zimi 17.30 sati
ljeti 18.30 sati

Nedjeljom i blagdanom:
Svetište Gospe od Čudesa u 10.00 sati, Cerovnik u 12.00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
____________________________


     



Linkovi:






OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg




____________________________

 


©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.