Spomen na poginule branitelje Sinišu i Zrinka Rendulića

Spomen na poginule branitelje Sinišu i Zrinka Rendulića

Oštarije, 18. rujna 2015. Prema najavljenom protokolu, obilježavanje godišnjice pogibije Siniše i Zrinka započelo je na njihovim posljednjem počivalištu, groblju u Oštarijama. Molitvu odrješenja predvodio je župnik pop Ante u nazočnosti majke Ruže i predstavnika svih razreda iz škole.

I.

Prema najavljenom protokolu, obilježavanje godišnjice pogibije Siniše i Zrinka započelo je na njihovim posljednjem počivalištu, groblju u Oštarijama. Molitvu odrješenja predvodio je župnik pop Ante u nazočnosti majke Ruže i predstavnika svih razreda iz škole, voditeljem škole i v.d. ravnateljicom Anđelinom Božičević, te cijelog drugog razreda s učiteljicom Mirjanom.

II.

Nastavak obilježavanja godišnjice bio je kod spomen obilježja ispred škole gdje su nazočili svi učenici, nekoliko i s roditeljima, i učitelji škole, v.d. ravnateljica Anđelina, te naši umirovljeni djelatnici.

Polaganju cvijeća i paljenju svijeća pridružili su se prijatelji, suborci,predstavnici branitelja i općinskih vlasti.

Prigodno se okupljenima obratio Josip Anušić, voditelj područne škole"Siniša i Zrinko Rendulić":

Poštovani roditelji naših Siniše i Zrinka, Ružo i Željko, roditelji svih poginulih junaka, prijatelji i suborci, svi naši dragi branitelji i predstavnici braniteljskih udruga, Tigrova,Časnički zbor Ogulin, predstavnici općinskih vlasti općine Josipdol na čelu s načelnikom Zlatkom Mihaljevićem, poštovani župniče pop Ante, dragi naši učenici s vašim roditeljima, svima pozdrav i iskrena dobrodošlica u ime učenika i djelatnika područne osnovne škole Siniša i Zrinko Rendulić ispred koje odajemo počast pred spomen obilježjem ovoj dvojici junaka kao i svim poginulim braniteljima.

Poseban pozdrav, ma gdje bili, Zrinki i Ivanu, djeci braće Rendulić, radne i obiteljske obaveze nisu dopustile da budu ovdje s nama.

Koristim priliku da vam prenesem i pozdrave generala Tome Medveda koji je jučer bio ovdje u našoj školi baš zbog ovoga obilježavanja jer je danas spriječen jednom međunarodnom konferencijom.

Zahvaljujem vam što ste vaše termine obilježavanja ovoga dana uskladili s ovima koji je organizirala škola.

Svi smo se okupili ovdje odati počast, u srcu izreći zahvalu za žrtvu života, moliti Boga za pokoj ova dva branitelja koji naše misli šire i na sve druge branitelje, nama znane i neznane.

Mi,malo stariji, kada stojimo na ovome mjestu, kada prolazimo pored njega, ne možemo nikako zaustaviti naše misli koje nas odmah odvedu u te dane prije 20 i koju godinu kada se ovdje i u mnogim krajevima Hrvatske vodile borbe za obranu zemlje, a potom i za uspostavu suvereniteta na cijelom svom području. Ne možemo, a da se ne sjetimo kako ste svi naši branitelji išli na prve crte bojišnice naoružani samo srcem i puškom suprotstaviti se neprijatelju višestruko bolje naouružanim, teškim topništvom, tenkovima i zrakoplovima. Ili kako ste prve ozbiljnije količine naoružanja i streljiva morali osloboditi iz vojarni i skladišta sličnom ovom u Oštarijama gdje je poginuo Zrinko na današnji dan.

       Zrinko je bio pripadnik 1. gardijske brigade kao i njegov brat Siniša, raspoređeni u Slavoniju da spriječe nadiranje Jugoslovenske armije preko Save. Bili su izloženi tisućama ispaljenih granata. U tim borbama 15. rujna poginuo je s nekoliko svojih suboraca i Siniša. Zrinko je došao kući priopćiti roditeljima tužnu vijest, da su ostali bez jednog sina. Samo tri dana poslije bratove smrti, priključio se susjedima i prijateljima u opsadi vojnih skladišta i istoga dopodneva u jednoj razmjeni vatre biva smrtno ranjen. Roditeljima Ruži i Željku poginula su dva sina. Dvojicu su ih rodili i podigli. Dva sina u samo četiri dana položili su svoje živote za ono što su vjerovali, slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

         No,možemo li tu stati? Ne! Upravo, naša je obaveza, obaveza i vas mladih koji ste sada učenici, da taj san i tu viziju koju su imali branitelji o Hrvatskoj, kao prosperitetnoj, slobodnoj, sretnoj, poštenoj i pravednoj, da taj san i tu viziju vi realizirate svojim školovanjem, ovdje temeljnim, a poslije stručnim osposobljavanjem.

U prilog tome, moram se osvrnuti na jučerašnji posjet brigadnog generala Tome Medveda koji je našim učenicima održao sat povijesti na temu Domovinskog rata, a onda su učenici postavljali pitanja i dobivali odgovore. Bili su dobri slušači i dobro su pratili prekaljenog borca, a imam dojam da ih posebno zainteresiralo kada je general spomenuo da je i on bio na istom ratištu gdje i Siniša i Zrinko. Bilo je zanimljivih pitanja, a neka su se odnosila na to kako su poginuli Siniša i Zrinko, iz čega se razvila kraća diskusija iz koje bi mogli izvući i neku pouku za ovu mladost ovdje. Na osnovu izjava suboraca i kazivanja majke Ruže, čuli smo da je Siniša bio onaj koji je pod teškom višednevnom paljbom u trenucima odmora nasmijavao, hrabrio i podizao raspoloženje kod suboraca, tako i zadnju noć svoga života. O njegovoj vedroj naravi možemo se osvjedočiti i po sačuvanim fotografijama Siniše. Pouka je da bi i mi mogli drugima biti onaj tko će donijeti veselje u život, donijeti olakšanje i radost svojim prijateljima u teškim trenucima.

Zrinko nam svojim primjerom pokazuje da može biti izvrstan uzor pomoći susjedu i prijateljima, spremnosti i sousjećanja, te djelovanja bez odgode.

Takvih osoba, s takvim osobinama i danas jako trebamo kada na sve strane slušamo kuknjavu, žaljenje, kritike, malodušje zbog kojih neki odlaze iz Hrvatske. Malo zastanimo i pitajmo se jel to bio san i vizija naših branitelja i među njima Siniše i Zrinka? Treba li se povlačiti i predavati?

Svakako bi trebali svim svojim sposobnostima i znanjem na demokratski način ostvariti Hrvatsku iz vizije naših branitelja.

    To nam je domaća zadaća - istaknuto je na kraju.

Potom je zamoljen župnik da predvodi molitvu sa svima okupljenima. Uvodno u molitvu istaknuo je veličinu nesebičnosti žrtve branitelja te ih sve preporučio u naše molitvene nakane.

III.

Svi nazočni potom su se uputili u župnu crkvu na svetu misu. Na početku je uskrsnu svijeću zapalila Anđelina Božičević, v.d.ravnateljica, a cijelu misu duhovne šansone pjevali su učenici naše škole i dali posebno lijep ugođaj i molitveno raspoloženje. Propovijed i molitvene nakane bile su usmjerene prema pokojnima Siniši i Zrinku i svim braniteljima iz Domovinskog rata, ali i žrtvama dva svjetska rata. Prošlo stoljeće bilo je puno žrtava u hrvatskom narodu.

Na kraju, uz zahvalu svima za doprinos u obrani domovine, župnik je posebno želio pokloniti spomenicu biskupije roditeljima Siniše i Zrinka. Čast da gospođi Ruži svečano uruči dar župe pripala je voditelju škole Josipu Anušiću.

IV.

Neformali nastavak druženja uslijedio je u prostorijama škole uz okrjepu i osvježenje koje je organizirala općina. Lijepo se porazgovaralo, podijelile uspomene i sjećanja na događaje prije četvrt stoljeća.

OŠTARIJE 24. obljetnica pogibije Siniše i Zrinka Rendulića


Pozivnica---S-i-Z-Rendulic-Ostarije.jpg

Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
E-mail: pop.ante@gmail.com
Mobitel: 098/887-044

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
zimi 17.30 sati
ljeti 18.30 sati

Nedjeljom i blagdanom:
Svetište Gospe od Čudesa u 10.00 sati, Cerovnik u 12.00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
____________________________


     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg
____________________________

 


©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.