Misa Večere Gospodnje - Veliki četvrtak

Misa Večere Gospodnje - Veliki četvrtak

U 18.30 započela je misa Večere Gospodnje s puninom obreda mogućih na ovaj veliki dan. U svetoj misi 12 muškaraca bili su uz svećenika, simbolizirajući 12 apostola, a kao znak poslanja služenja župnik im je oprao noge. Pričest je bila pod obje prilike (Kruh i Vino) za sve koji su pripravni.

 13-4-2017, u 18.30 započela je misa Večere Gospodnje s puninom obreda mogućih na ovaj veliki dan. U svetoj misi 12 muškaraca bili su uz svećenika, simbolizirajući 12 apostola, a kao znak poslanja služenja župnik im je oprao noge. Pričest je bila pod obje prilike (Kruh i Vino) za sve koji su pripravni. Pred kraj mise posvećene hostije prenesene su u pokrajnji oltar za potrebe pričesti na obredima Velikog petka kada nema mise u klasičnom obliku, već se čita muka i ljubi križ, te podjeljuje Tijelo Kristovo. Na misi Večere Gospodnje, sve grupe su bile uključene kroz današnje odvijanje liturgijskih čina: pjevači, čitači, ministranti i grupa za uređenje liturgijskog prostora.

 
Današnje živopisno i zorno odvijanje liturgije posebno je važno i korisno za mlađe naraštaje kako bi bolje razumjeli biblijska izvješća o Isusovoj posljednjoj večeri a koja je temelj nedjeljnih okupljanja i slavlja euharistije u našim crkvama. Nadajmo se da će kod malenih, naročito prvopričenika i krizmanika, kao i kod drugih odraslih vjernika, ovaj današnji dan svojom bogatom simbolikom produbiti vjeru i proširiti spoznanje otajstava kojima redovito prisustvuju.
 
No, nekako neprimjetno i bez zaslužene pažnje i naglaska, prolazi nam svaki Veliki četvrtak, a da na pravi način ne dajemo značaj Danu svećenika. Da, ovaj dan, svaki Veliki četvrtak je Dan svećenika kojeg bi trebali čestitati svojim župnicima i kapelanima. Skoro sva zvanja imaju svoj dan, npr. Dan učitelja je 5. listopada i oni to svečano proslave. Tako imaju svećenici svoj dan i oni ga proslave, na poseban i najsvečaniji način na misi posvete ulja gdje se okupljaju svi svećenici sa svojim biskupom. Dalje svećenici prenose obilježavanje ovoga dana na svoje župe.
 
Tako je i župnik Oštarija i Cerovnika, pop Ante, nakon mise upriličio druženje uz večeru i piće s "apostolima" s obje župe te bližim i stalnim suradnicima, odnosno predstavnicima suradničkih grupa. Postavljeni stolovi, pa čak i jelovnik, i raspored sjedenja podsjeća na posljednju večeru. "Isus one noći kad bijaše predan uze kruh, ZAHVALIVŠI razlomi i reče: »Ovo je tijelo moje – za vas. Ovo činite meni na spomen."(iz poslanice 1Kor, danas čitano na misama). I župnik je ovu priliku iskoristio da se zahvali svima nazočnima, kao i nenazočnima, na pruženoj pomoći, nekada samo i podržci, kao i za aktivno sudjelovanje u događanjima u župi tijekom protekle/ih godina.  Za uspomenu na ovu večer župnik je svima darovao posebnu krunicu iz Rima, prethodno blagoslovljenu.
 
Kasnije na večer, do 22sata, u "Maloj Crikvi" gdje je pohranjeno Tijelo Kristovo, svi su se okupili na Getsemansku uru, probdjeti i moliti s Isusom. UZ zapaljene svijeće i molitveno raspoloženje, za meditativno razmišljanje čitani su dijelovi poruke biskupa Zdenka koju je uputio ovoga dana, prije podne, svećenicima svoje biskupije na misi posvete ulja. Po završenoj molitvi, svećenik je uputio svoju želju svima nazočnima: "Ponesite ove svijeće koje su vam večeras gorjele u rukama dok smo bdjeli i razmišljali o Isusvoj tjeskobnoj borbi i patnji, izdaji od prijatelja, pa ovu svijeću u tim i drugim teškim situacijama zapalite i molite za svoju potrebu. Sjetite se tih trenutaka Isusove muke, ali i kako smo molili ove noći."
Veliki četvrtak Oštarije 13-4-2017

Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
E-mail: pop.ante@gmail.com
Mobitel: 098/887-044

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
zimi 17.30 sati
ljeti 18.30 sati

Nedjeljom i blagdanom:
Svetište Gospe od Čudesa u 10.00 sati, Cerovnik u 12.00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
____________________________


     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg
____________________________

 


©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.