Nedjelja Krista Kralja s gostima iz Tanzanije, Slovenije i BiH

Nedjelja Krista Kralja s gostima iz Tanzanije, Slovenije i BiH

(Oštarije, 26.11.2017.) - Župa Gospe od Čudesa - Oštarije na nedjelju Krista Kralja planirano je jedno osvježenje ili iznenađenje, a na kraju su bila tri, pa možda četri ili čak pet: misionar Velimir, đakon Branko, sestra Svjetlana.

 Danas se obilježava kraj crkvene godine, jer je već slijedeće nedjelja prva nedjelja Došašća. Očekivan je dolazak hodočasnika iz Slovenije sa svojim đakonom Brankom koji je po majci iz Desmerica potomak ovoga kraja. Došao je đakon Branko a s njime i veći dio župnoga zbora, te nešto znatiželjnika, tako da ih je bilo skoro pun autobus. 
No međutim, ulaskom u crkvu, prije početka mise vidjela se jedna glava koja je svojom frizurom i statusom svećenika privlačila pozornost djece i mladih, to je bio don Velimir Tomić, misionar u Tanzaniji, inače svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije. S druge strane ulaza mogli smo vidjeti časnu sestru koja je priređivala neke knjižice, nešto za podijeliti, a nešto za prodaju, to je bila s. Svjetlana Rezo, trenutno u Travniku s "kartom u džepu" za Kinu. A sa zadrškom može se reći da je četvrto iznenađenje bio župni zbor župe Podzemelj iz slovenske biskupije Novo Mesto. Nije iznenađenje njihov dolazak, već izvrsna kvaliteta pjevanja, a još kada su zapjevali Divo Majko na hrvatskom jeziku u svojoj obradi, oduševljenju nije bilo kraja. Tako i peto iznenađenje, tj. gost, general Lukić koji je bio u pratnji don Velimira, nije novo lice u ovoj župi, vidjeli smo ga pred oko mjesec dana.
Jako lijepo iskustvo na nedjeljnoj svetoj misi gdje je preko sat i pol prošlo kao u jednom trenu. Druženje se nastavilo do kasnih popodnevnih sati. Iza mise ostvaren je posjet Zavičajnom muzeju u Ogulilnu, a povratak uz panoramski razgled jezera Sabljaci i mjesta uz cestu.

OŠtarije župa - nedjelja Krista Kralja s gostima iz Slovenije, BiH, Tanzanije

Propovijed đakon Branko Jurejevčič: Krist Kralj, svetište Gospa od čudesa- Oštarije, 26.11.2017

Države, stranke, politički sistemi, zemaljska kraljestva se gase, a mi danas slavimo Krista Kralja, čije je kraljestvo na nebesima. Kako ima svaka država svoje zakone i pravila, tako ima i Kraljestvo nebesko svoje zakone ili možda bolje rečeno svoj ustav. Tako danas slušamo u evanđelju po Mateju, zakone kraljevstva nebeskog. Čuli jesmo, 'što god učinili malom učinili meni'. Ma pitajmo se koji su to mali, što to znači mali u Isusovem pogledu? Mogli bi smo reći, da ide za ljude kojima je uskraćeno dostojanstvo čovjeka. To nisu oni koji bi javno digli svoj glas kad bi imali svega u obilju, nego ide za one kojih se vapaj i tjeskoba ne čuje. To su oni koji se nalaze u raznoraznim opasnostima i ne mogu dignuti svog glasa među ostali svijet.Čuli jesmo, da će doći Sin Čovječi, sa svojim anđelima i sjest će na svoj prijestol i vladat će svojim. Ma kako će nas Kralj nebeski primiti u svoje dvore? Daje se nam odgovor na to pitanje. Primiti ću vas ako budete radili ono što je meni najmilije. A naći put do toga što je Njemu najmilije ide samo preko čovjeka. Staza po kojoj pastir vodi svoje ovce i na kraju ih odabire, jest staza koja vodi do njega i staza koja vodi od njega ka svakome čovjeku. Na kraju današnjeg evanđelja čuli smo: 'Zaista, kažem vam, što god ne učiniste jednomu od ovih najmanjih, ni meni ne učiniste.' Ma, što to njemu ne učinismo? Što će nas to Kralj pitati? Koliko smo izmolili Očenaša? Ili koliko smo misa odslušali? Zar će nas pitati dali smo bili svećenici, redovnici, đakoni? Ili kakve su nam bile završene škole u životu? Braćo i sestre ništa od toga! Krist Kralj ima samo jednu brigu, a to je ljubav do čovjeka. Pitat će nas jesmo li nahranil gladne ili gologa odjenuli? Bit će pitanje kako smo služili bolesnima ili čovjeku kojeg je mučila fizička žed ili možda žed do boljih odnosa. Uza to sve može nam reći još poneko pitanje: jesmo u našim odnosima bili doista na pomoći onima kojim je potebno praštati, jesmo li bližnjim bili bližnji? Evo tako nam se slika već iz rane povijesti Crkve briga za siromahe, prvi koji su bili postavljeni za služenje njime bili su đakoni, koji su dijeli materijalna dobra koja je Crkvena zajednica prikupila za siromahe. Takvom ponašanju, nas braćo i sestre, poziva i naš papa Franjo, koji je prošle nedjelje u Vatikanu na ručak pozvao uz obilježavanje prvog svjetskog dana siromaha oko tisuću petsto njih koji trpe zbog svog siromaštva, tako duhovnog kao i matrialnoga. Uz to je izrekao i jednu jako značajno rečenicu, koju bi mogli staviti i u današnji evanđeolski odlomak: "Znaći sva dobra dijela koja mi napravimo do drugih ljudi ili u našim zajednicama ili preko društvenih dobrotvornih organizacija jesu naše putovnice ili bolje rečeno ulaznice za gozbu nebesku, gdje ćemu kao njegovi vjerni sluge biti pozvani, i čuti riječi: 'Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta!"
Tako je bitno, da u sebi gojimo djelatnu ljubav prema bližnjemu. Tako mi svi, i ja i vi, možda ćemu doći u dvojbu što ućiniti u nekakvoj iznenadnoj situaciji. Isus nas poučava, da čineći dobro sigurno nikad nećemo pogriješiti. Odgovorni smo za one kojima je potrebna naša pomoć, jer ne može biti Crkve bez siromaha, već nas Isus u svojem naviještanju više puta poučava, da ćemo siromahe uvjek imati među sobom, te smo tako pozvani, na sućut i brigu za njih. Tako je kruna našeg nebeskog Kralja okićena, s našima draguljima dobrih djela i vjerne ljubavi do Njega.
Važno je da jesmo od Isusa naučili kako treba ljubiti i davati drugima ono što i jest potrebno. Tako neće biti naša srca puna žalosti i razočaranja, kada budemo pred našeg Kralja postaviti rezulate našeg zemaljskog života. O kako bi htio Kralj nebeski vidjeti svakog kršćana, da je nalik njemu i služi nebeskom Kralju u ljubavi, kako je baš On sam darivao ljudima njegovog vremena. Tako nas On želi sve primiti i ujediniti u Kraljestvu nebeskom, da bi nekad kao jedna njegova obitelj sjeli uz stol Gospodnji. I danas kada ćemo izlaziti iz ove crkve, kada ćemo na kraju svete mise čuti riječi idite u miru, ići ćemo onima o kojima smo danas razmišljali, bolesnima kojim je potrrebna naša blizina, ili onima koji jesu u duhovnom zatvoru, da bi primili od nas slobodu i Istinu, da više ne bi bili zatvoreni u tami ovog svijeta. Na to nas poziva Isus u svetoj hostiji, čija nas prisutnost sve sabire u zajednicu, koja može bit sol zemlje i svetlo svijeta, ako mu bar malo dopustimo, da se u nama razplamti oganj njegove ljubavi.

đakon Branko Jurejevčič

Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
E-mail: pop.ante@gmail.com
Mobitel: 098/887-044

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
zimi 17.30 sati
ljeti 18.30 sati

Nedjeljom i blagdanom:
Svetište Gospe od Čudesa u 10.00 sati, Cerovnik u 12.00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
____________________________


     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg
____________________________

 


©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.