Veliki petak muke Gospodnje

Veliki petak muke Gospodnje

Veliki petak, jedini dan u godini kada u crkvi ne može biti služena misa. Vjernici se pričešćuju s posvećenom hostijom od jučer, Velikog četvrtka. Dakle, ovo danas se ne zove misa nego obredi Velikog petka koji se sastoji od tri veća dijela: Služba riječi, Klanjanje svetom križu i Sveta pričest.

I danas su bili nazočni apostoli, svi odjeveni u crveni plašt, današnje liturgijske boje. Ministranti su odjeveni u bijelo, pa je sve zajedno djelovalo živopisno i dojmljivo, a oku ugodno. I ministranti i apostoli pomagali su kod obreda. Njihova nazočnost izražava blizinu Mučenomu i Raspetomu. U ona vremena apostoli su se razbježali, svi osim sv. Ivana, i skrivećki pratili i patili zbog Isusovog trpljenja. Da su bili na javnosti bili bi svi odmah pogubljeni. Božja je volja da su ostali na životu i poslije bili svjedoci uskrsnuća kojeg su navijestili "do na kraj zemlje". Međutim, poslije evangelizacije naroda, svi apostoli su posvjedočili krvlju odanost Kristu, osim Ivana, ljubljenog učenika Isusovog.    
 
Današnje čitanje muke navijestili su učenici 6., 7. i 8. razreda, koje su prošlih dana uvježbali sa župnikom na župnoj katehezi. Bilo je to jako dobro, nikakve razlike od "velikih" čitača od Cvjetnice.
 
Nakon toga pristupilo se otkrivanju i ljubljenju križa. Primjetno je kod svih vjernika izuzetno pobožan pristup, dostojanstven i s velikom Bogobojaznošću. Novčani darovi koji su se danas prikupili u cijelosti se prilažu za potrebe održavanja Kristovog groba u Jeruzalemu. 
 
Uslijedila je sveta pričest. Potom nekoliko informacija i odlazak u tišini prema dnu crkve gdje je postavljen "Kristov grob" kojeg će vjernici obilaziti tijekom cijelog dana i sutra do mise bdjenja. Tradicionalno već, grob čuvaju Oštarske žudije, pripadnici  DVD Oštarije​.
 Sve ovo je vrijeme tuge i boli, žalosti zbog ljudske zlobe. Zbog te simbolike pobožni se puk suzdržava od zabava, kafića, zabavnih emisija na TV i sl.
 
Veliki petak 2017. - Oštarije

Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
E-mail: pop.ante@gmail.com
Mobitel: 098/887-044

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
zimi 17.30 sati
ljeti 18.30 sati

Nedjeljom i blagdanom:
Svetište Gospe od Čudesa u 10.00 sati, Cerovnik u 12.00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
____________________________


     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg
____________________________

 


©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.