Predstavljena knjiga o sestri Žarki Julijani Ivasić

Predstavljena knjiga o sestri Žarki Julijani Ivasić

30.10.2010. U župi BDM u Oštarijama predstavljena je knjiga o sestri Žarki Julijani Ivasić, milosrdnici, mučki ubijenoj od strane partizanskih vlasti 1946. godine. Knjigu je predstavila s. Veronika Popić iz Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog.

Predstavljanju knjige prethodila je misa u župnoj crkvi u svetištu Gospe od Čudesa koju je kao simboličkim završetkom listopadskih pobožnosti predslavio fra Vice Blekić iz samostana franjevaca trećoredaca iz Ogulina u koncelebraciji sa župnikom Oštarija i Cerovnika i upraviteljem svetišta Gospe od Čudesa popa Ante Luketića i župnika Lipe na Dobri popa Mate Pavlića.
Knjiga je pred više od stotinu uzvanika predstavljena u dvorani DVD-a Oštarije a u kulturno-glazbenom dijelu nastupio je KUD Gradina. Uz sestre milosrdnice iz ogulinske Opće bolnice predstavljanju je nazočio i načelnik općine Josipdol Zlatko Mihaljević kao i predstavnici svih udruga iz općine Josipdol i mjesnog odbora Oštarija. Knjigu je predstavila i približila mučenički život s. Žarke s. Veronika Popić, milosrdnica zaposlena u Salezijanskoj gimnaziji u Rijeci. Predstavljanje knjige vezano je za dvije obljetnice, 350 godina od smrti utemeljitelja njihova reda sv. Vinka Paulskog kao i 115 godina djelovanja milosrdnica u Ogulinu. S. Veronika pohvalila je i sadašnjeg župnika Oštarija a donedavnog Gospića koji ih je poticao da se istina o mučeništvu s. Žarke pretoči u knjigu. Žrtva s. Žarke rođene 18. studenog 1908. godine u Krašiću kada je bez razloga od komunističkih vlasti osuđena i strijeljana u Gospiću 16. svibnja 1946. godine je znak njenog kršćanstva, svjedočenje povijesti kao i svjedočenje njene čovječnosti. Na temelju dostupnih dokumenata vidljivo je da je njena optužba i smrt kao i još 4 milosrdnice ubijene u Jazovki je pokušaj diskreditiranja Crkve i njenog reda od strane komunističke bezvjerske vlasti. S. Žarka je bila svjedok vremena i svjedokinja pomirenja i vrijednosti života. Njen život ipak govori o pobjedi kulture života nad kulturom smrti.
Zatim je društveno angažirani katolik i pokretač niza inicijativa vjerskih i građanskih udruga Ivica Relković govorio o evidenciji žrtava na zagrebačkom području u razdoblju kraja 2. svjetskog rata i brojnih neotkrivenih grobišta za koje postoje svjedoci ali ne i dovoljno političke volje da se istraže. Tako je spomenuo i slučaj s današnjom zgradom Učiteljskog fakulteta u Savskoj koja je u 2. svjetskom ratu bila bolnica sestara milosrdnica u kojoj su „oslobodioci “ počinili na kraju rata masovni zločin za što postoji i danas živa svjedokinja. Relković je spomenuo dokument komisije Iustitia et pax kao i biskupskih konferencija Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine o pravu svake žrtve na svoj grob.


Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
vlč. Mario Vazgeč
E-mail: gospaodcudesa@gmail.com
Telefon: 047/584-070

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
17.30 sati krunica, 
18.00 sati sv. misa

Nedjeljom i blagdanom:
Modruš u 8:00 sati,
Cerovnik u 9:30 sati,
Svetište Gospe od Čudesa u 11:00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
 

     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg

©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.