Radni susret sa zajednicom Roma

Radni susret sa zajednicom Roma

17.11.2010. - Večernjom misom u 17.30 sati počeo je prvi zajednički susret župnika župa Oštarije i Cerovnik Ante Luketića s vjernicima romske zajednice.

Nakon što je ove godine preuzeo upravljanje spomenutim župama, pop Ante Luketić je nakon upoznavanja svojih župa uvidio potrebu za žurnim uspostavljanjem kontakta s obiteljima Roma. Sve obitelji su srdačno primile župnika i u razgovorima dali potrebne informacije, ali i prihvatili prijedlog za zajednički susret, ovaj današnji. Ugodno je iznenadio broj odazvanih: dvadeset odraslih osoba i šesnaest djece. Uglavnom mlade obitelji. Nakon mise u dvorani župnog stana nastavljeno je druženje u ugodnoj atmosferi. Nazočni su bili i drugi vjernici, te Josip Anušić, vjeroučitelj i voditelj područne škole Oštarije, Ivan Luketić vjeroučitelj u Skradniku.
Individualni kontakti i posjeti obiteljima u njihovim kućama su intenzivirani u ovom mjesecu s ciljem uviđanja stvarnog stanja i formiranja stvarnih potreba i pravaca u budućem pastoralnom radu. Stanje je uglavnom porazno, nezadovoljavajuće.
Svijetla točka su dobrosusjedski odnosi i poštivanje.
U grubo pastoralna slika izgleda ovako: skoro da nema vjenčanog bračnog para, djeca uglavnom krštena, ali poslije zanemareno pristupanje sakramentima pričesti i potvrde, iako tijekom školovanja svi redovito pohađaju nastavu vjeronauka.
Samo pojedinci su završili cijelo osnovno školovanje. Kuće, uvjeti stanovanja, higijene i materijalno stanje vidno je ispod standarda okoline. Zaposlenost nikakva, a izvori prihoda prikupljene sekundarne sirovine.
Na današnjem sastanku utvrđeno je ukupno brojno stanje obitelji čiji su predstavnici bili nazočni. Svi su dobili obrasce za popuniti točno stanje primljenih sakramenata kako bi bili uvršteni u župsku kartoteku i učinjeni daljnji koraci tek započete pastoralne suradnje. Povela se i manja diskusija o nacionalnosti, jer svi se izjašnjavaju kao Hrvati. Govore isključivo hrvatskim jezikom i ne koristi se niti jedan romski dijalekt, tek poneka riječ. Nazočne ne zanima hoće li ih oslovljavati s hrvatski Romi ili Romi ili Hrvati.
Župnik, pop Ante, dao je naslutiti da će se zauzeti i za pedagoške potrebe pod vidom ispitivanja mogućnosti dovršavanja osnovnoškolskog stupnja obrazovanja, kao i na socijalno-karitativnom polju. Pozvao je sve nazočne na suradnju, ali i na strpljenje: "Dajmo sve od sebe jednu godinu dana, a onda ćemo podvući crtu i vidjeti rezultate. Budimo ustrajni i još proširimo ovu tek započetu odličnu suradnju."
Sudionici susreta vidno su zadovoljni pristupom i tijekom koji se ima odvijati u narednom periodu.


Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
vlč. Mario Vazgeč
E-mail: gospaodcudesa@gmail.com
Telefon: 047/584-070

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
17.30 sati krunica, 
18.00 sati sv. misa

Nedjeljom i blagdanom:
Modruš u 8:00 sati,
Cerovnik u 9:30 sati,
Svetište Gospe od Čudesa u 11:00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
 

     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg

©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.