Oštarskim vezovima usuret Papinom dolasku

Oštarskim vezovima usuret Papinom dolasku

.

MARIALIS CULTUS, Apostolska pobudnica pape Pavla VI. obznanjena je na Prvu Sveticu, 2. veljače 1974. godine. Papa je, govoreći o raznim vidovima marijanske pobožnosti istaknuo: „da se vidi potreba Biskupske konferencije, mjesne Crkve, redovničke obitelji i vjerničke zajednice podupiru autentično stvaralaštvo, a istovremeno da poduzmu pažljivu reviziju pobožnih vježbi prema Djevici...“
Na simpoziju ANTIQUAM FIDEM o Sisačkoj biskupiji u Sisku od 3. do 5. prosinca 2010. godine oduševilo me predavanje dr. sc. Mande Svirac s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Ujedno je predsjednica „Družine“ – zajednice folklornih skupina Republike Hrvatske i predsjednice znanstvenog vijeća Međunarodne unije folklornih skupina – IGF, a progovorila je na temu: „Kršćanska simbolika u običajima i pučkim pobožnostima na području Sisačke biskupije“.
Prilikom pohoda i blagoslova obitelji prošlog mjeseca, primjetio sam veliki broj obitelji na Cerovniku i Vojnovcu te Skradniku i Oštarija, koje su za dolazak svećenika uljepšale svoje kuće na osobit način – domaćim ručnicima, stolnjacima i prekrivačima za krevet – kopertama. Ugodno iznenađen bogatstvom rukotvorina razmišljao sam – kako taj silni uloženi trud naših majki, baka, prabaka... prenijeti u sakralni prostor?
Pod Gospin plašt, prema dogovoru s dr. Svirac, pozvani su župljani Oštarija i Cerovnika te okolnih župa Ogulinskog dekanata okupiti se u ponedjeljak, 21. veljače u 16 sati u Dom DVD-a Oštarije. Stotinjak osoba iz Oštarija, Cerovnika, Josipdola, Modruša, Tounja, Ogulina, Zagorja i Saborskog donijelo je više stotina prekrasnih rukotvorina tkanih, šlinganih, heklanih ili štikanih ručnika, tabletića, miljea, stolnjaka, koperti i stare narodne nošnje te crkvenog ruha – oltarnika.
Pozdravne riječi uputili su Zlatko Mihaljević, načelnik Općine Josipdol te Nikolina Luketić voditeljica više KUD-ova Ogulinskog kraja koji nastoje očuvati izvorne rukotvorine. Potom je dr. Svirac održala stručnije predavanje i uputila zainteresirane kako dalje vrednovati svoju starinu, čuvati je te prenijeti tehniku izrade na mlađe naraštaje osobito poticanjem radionica.
Prebrani su motivi, elementi, mustre s prekrasnih rukotvorina. Svi radovi su vraćeni, a pojedine obitelji poklonile su dio rukotvorina za potrebe Svetišta. Nastaviti će se raditi oltarnike, antependije, ukrase za tabernakul te djelove misnog ruha – albe, štole i rokete ukrašene domaćim vezovima i ukrasima.
Na poticaj vjernica – pjavačica s Cerovnika i Vojnovca te DPD Sv. Marko iz Skradnika i pjevačica iz Oštarija priprema se šivanje dvadesetak narodnih nošnji kojima će vjernici ovih župa poći u lipnju u Zagreb ususret papi Benediktu XVI.

Više fotografija: Oštarije - ručni radoviPovratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
vlč. Pejo Ivkić
E-mail: gospaodcudesa@gmail.com
Telefon: 047/584-070
Mobitel: 098/245-587

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
zimi -  17.30 sati krunica, 18.00 sati sv. misa
ljeti - 18.30 sati krunica, 19.00 sati sv. misa

Nedjeljom i blagdanom:
Svetište Gospe od Čudesa u 11.00 sati, Cerovnik u 9.00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
 

     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg

©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.