Sv. Marko Križevčanin u znaku 75. obljetnice istoimenog društva - 75 godina domoljublja i bogoljublja

Sv. Marko Križevčanin u znaku 75. obljetnice istoimenog društva - 75 godina domoljublja i bogoljublja

U Skradniku je u župi Oštarije u Ogulinskom dekanatu svečano proslavljen blagdan sv. Marka Križevčanina u godini kada istoimeno društvo slavi značajan jubilej, 75 godina od osnutka Dobrotvornog podupirajućeg društva sv. Marko Križevčanin.

Društvo je djelovalo od osnutka 1936. godine, za vrijeme komunizma rad je bio zabranjen i zamrznut, da bi stvaranjem neovisne hrvatske države bio obnovljen. Uz izložbu starih rukotvorina u područnoj školi Skradnik, održana je velika procesija do kapelice sv. Marka gdje je služena sv. misa a na kraju je održan i okrugli stol o značaju i ulozi dobrotvornih podupirajućih društava u ogulinskom kraju. Misno slavlje predslavio je župnik župe sv. Franje Ksaverskog iz Švarče i karlovački dekan mons. Ferdinand Vražić u suslavlju mjesnog župnika Oštarija i Cerovnika popa Antuna Luketića , župnika Zagorja dr. Željka Blagusa i Josipdola vlč. Petar Šporčića.

            Domoljublje i bogoljublje bila je stožerna ideja djelovanja DPD Sv. Marko nakon osnivanja daleke 1936. godine, istaknuo je vlč. Luketić otvarajući izložbu rukotvorina, jaslica kao i dokumenata vezanih za osnutak društva.  Uz socijalnu i kulturnu, društva su imala neizostavnu vjersko-duhovnu dimenziju, istaknuto je u prostorijama škole u kojoj su kraći program izveli učenici pod vodstvom svojih učiteljica, voditeljice škole Verice Mamić i Sanje Porubić. Slijedila je molitva i svečana procesija Jozefinskom cestom do kapele Sv. Marka, posebno ukrašenoj za ovu priliku. Propovjednik mons. Vražić se osvrnuo na prolaznost vremena, u kome je još pred 20 godina dominirala sila i moć temeljena na mržnji prema svemu vjerskom, katoličkom i hrvatskom bez ljubavi i domoljublja. Mi smo dio prolaznosti vremena i kamenčić divnog mozaika 90-tih godina prošlog stoljeća. Takav je bio i sv. Marko Križevčanin koji je na studiju u Rimu za sebe rekao da je Hrvat i kao takav je postao zvijezda na mučeničkom nebu hrvatske domovine. Njemu i ostalim hrvatskih mučenicima Udbina će biti mjesto gdje će svaki Hrvat moći upaliti svijeću njima u čast. Crkva na Udbini biće svjedočanstvo jednog vremena. Govoreći o potrebi kršćanskog opraštanja mons. Vražić je ukazao na potrebu pamćenja ali i prevladavanja zlobe i mržnje.

            Nakon mise predsjednik DPD Sv. Marko Križevčanin Milan Bokulić uručio je više zahvalnica društva povodom 75. obljetnice društva. Zatim je održan okrugli stol o ulozi dobrotvornih društava kojeg je vodio dr. Đuro Puškarić, župnik u Rukavcu u Riječkoj nadbiskupiji i duhovnik udruge Hrvatskih katoličkih muževa. Društva kao sv. Marko su prva u praksi počela primjenjivati socijalni nauk Crkve donesen nakon 2. Vatikanskog koncila, istaknuo je dr. Puškarić. Uz brojne župljane i hodočasnike iz susjednih župa misu su nazočili i predstavnici sličnih društava iz Ogulina sv. Roka iz Lomosta, sv. Josipa iz Prapuća-Zagrada i sv. Antuna iz Žegar-Podvrha te Spasova iz Cerovnika, kao i načelnik općine Josipdol Zlatko Mihaljević i načelnica općine Saborsko Đurđica Špehar.
 

 

 

Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
E-mail: pop.ante@gmail.com
Mobitel: 098/887-044

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
zimi 17.30 sati
ljeti 18.30 sati

Nedjeljom i blagdanom:
Svetište Gospe od Čudesa u 10.00 sati, Cerovnik u 12.00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
____________________________


     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg
____________________________

 


©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.