Biskup Bogović predslavio bdijenje uoči Velike Gospe u svetištu Gospe od Čudesa

Biskup Bogović predslavio bdijenje uoči Velike Gospe u svetištu Gospe od Čudesa

Dan uoči velikog blagdana Uznesenja BDM Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović predslavio je bdijenje u svetištu Gospe od Čudesa. Svečanost je počela veličanstvenom procesijom preko drevnog Marmontovog mosta pa do prostora unutar zidina nekadašnje velebne katedrale.

KLIK VIŠE FOTOGRAFIJA

(Oštarije, 14.8.2012.Z.R.) - Dan uoči velikog blagdana Uznesenja BDM Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović predslavio je bdijenje u svetištu Gospe od Čudesa. Svečanost je počela veličanstvenom procesijom preko drevnog Marmontovog mosta pa do prostora unutar zidina nekadašnje velebne katedrale. Ove godine počela je obnova stare oštarske crkve a unutar zidina postavljena je nova bina. U procesiji je sudjelovalo preko tisuću hodočasnika iz susjednih Ogulina, Saborskog, Plaškog, Zagorja, Cerovnika i ostalih župa a sa svojim barjacima procesiju su uzveličale brojne laičke i druge udruge među kojima i pripadnici HV-a, Frankopanske garde i vatrogasci. Koncelebriralo je deset svećenika na čelu s predvoditeljom trodnevnice dr. Tončijem Matulićem, dekanom ogulinskim mons. mr. Tomislavom Rogićem kao i čuvarem svetišta popom Antunom Luketićem. Glazbom je misu animirao združeni zbor više župa pod vodstvom Domagoja Šlata i uz orguljsku pratnju Franje Puškarića i Mihaela Peca.
            Povezanost s prirodom i svojim bližnjima jedno je od smisla hodočašća na kojima se prepoznajemo kao vjernici i učimo moliti, bila je osnovna poruka biskupa Bogovića. Za svoj normalni, zdravi život, čovjek treba biti povezan s prirodom. Inače postaje doslovno neprirodan. Ovih dana sam čitao riječi jedne strane volonterke u Kuterevu: „U gradu sam se počela osjećati dijelom jednog samouništavajućeg sustava koji više ne funkcionira, koji je postao izopačen.“ U prirodi vidimo kako sve što raste najprije niče, cvjeta, donosi plodove i usahne. Tu čovjek vidi kako iz sitnog zrnca sjemena naraste veliko stablo. Već je u tom zrncu isprojektiranao cijelo stablo, svaka grana, svaki list, svaki plod. I ne samo za jednu godinu, nego niz. Tražeći smisao početka u zadnje vrijeme mnogo se pričalo i pisalo o tom sitnom zrncu, o Higgsovom bozonu ili o čestici koju je Bog posijao i od koje se cijeli svijet razvio. U početku bijaše riječ“ tj. Mudrost-Bog po kojemu je sve stvoreno. I ono što je prevažno a znanost to svojim tehničkim instrumentima ne može otkriti: Bog je sve stvorio iz ljubavi. I ti i ja postojimo zato što smo željeni i voljeni, i takvi ćemo ostati do kraja svijeta. Istinska ljubav odgovara na najzamršenija pitanja a za to su potrebni ovakvi susreti između prijatelja i znanaca, kao vjernika a ne preko funkcija. Upravo ovdje kao i u čitavoj Hrvatskoj i svijetu ovdje je danas najbolji seminar i škola vjere i molitve. Danas našu Hrvatsku s pravom možemo nazvati Croatia orans. U vjeri je Marija našla snagu i onda kada je pratila Isusa na križnom putu, i onda kada su joj mrtvo tijelo njezina sina položili u krilo. I tada je njezina duša vidjela razloge da veliča Gospodina a tu misao mi želimo posebno gajiti u našem narodu po CHM.
Danas me nazvala jedna gospođa i pita me nisu li možda današnja ponižavanja našega naroda dobra škola da se još bolje izvježbamo u osjećaju za dobrotu i istinu? Odgovorio sam da ona svakako tomu mogu poslužiti, ali ovisi o nama hoćemo li uspješno prevladati teškoće. Kada bismo tražile takve pobjede koje nam omogućuju da druge tlačimo, da im nametnemo silu, takva pobjeda bila bi poraz ljudskosti. Nakon drugog svjetskog rata znademo kako su pobjednici na sve strane mnogo toga ponižavajućeg učinili. Kod nas je taj nasilnički odnos prema slabima i poraženima prepisan iz ruskih gulaga i obogaćen domaćim bolesnim pretenzijama. Zar nije tada na našim prostorima u mnogočemu poražena ljudskost? Poražena je i ponižena bila od onih koji su se smatrali pobjednicima. Pri gradnji Crkve hrvatskih mučenika željeli smo svima pokazati kakve su „bitke“ spasonosne za svijet i narode. Tu misao razvijao je u svom radu papa Ivan Pavao II. Pravi pobjednici bili su oni koji su pretrpjeli nečovječnost silnika, koji su poginuli za istinu i pravdu. Dakako, to ne može shvatiti onaj koji ne vjeruje da je na križu Kristovom izvojevana najveća pobjeda za čovjeka. Ove godine Dan hrvatskih mučenika slavit ćemo 25. kolovoza, tj. zadnju subotu u kolovozu. Slavlje je u znaku Iseljene Hrvatske. Vjerujemo da nas križ može povezati sa svom braćom po vjeri i krvi. križ Kristov postao je simbol povezanosti cijeloga čovječanstva, a križ krbavskih biskupa neka bude simbol povezanosti našega naroda. Vidimo se, dakle, na Udbini 25. kolovoza na misi koju će predvoditi biskup čiji su preci iz ovih krajeva pred 500 godina otišli u Gradišće i sve do danas uz vjeru sačuvali su i svoj jezik i osjećaj nacionalne pripadnosti. Zahvalimo Bogu na susretu s prirodom, Marijom i Isusom, zaključio je biskup Bogović.

Tekst: Zvonko Ranogajec


Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
E-mail: pop.ante@gmail.com
Mobitel: 098/887-044

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
zimi 17.30 sati
ljeti 18.30 sati

Nedjeljom i blagdanom:
Svetište Gospe od Čudesa u 10.00 sati, Cerovnik u 12.00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
____________________________


     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg
____________________________

 


©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.