Biskup Jezerinac na duhovnoj obnovi s braniteljima

Biskup Jezerinac na duhovnoj obnovi s braniteljima

Proslava svetkovine Duhova u našem svetištu, na specifičan način, bila je slika rođendana Crkve, kroz branitelje sabrane sa svih strana domovine na trodnevnu duhovnu obnovu. Misno slavlje predvodio je biskup Juraj Jezerinac, uz čuvara svetišta Antuna Luketića i vojnog kapelana fra Marijana Jelušića.

Uz radost zbog biskupovog dolaska, župljani Oštarija, na taj način, bili su počašćeni da ovu veliku svetkovinu Crkve mogu zajedno slaviti i s braniteljima ogulinskog kraja i predstavnicima braniteljskih udruga iz drugih dijelova domovine: Koprivnice, Splita i Zagreba, te pripadnici HVO nastanjeni u Plaškom. Misno slavlje i svečani završetak prve duhovne obnove branitelja u ovome svetištu uljepšali su svojim pjevanjem zborovi HPD Klek, Oštarska Zvona, župni zbor i zbor mladih Pod Gospinim Plaštom. Bilo je nazočno mnogo osoba u narodnim nošnjama ovoga kraja, ali i onih iz srednje Bosne. Procesija je krenula od vatrogasnog doma gdje je završetkom mise bio nastavak druženja na ručku uz pjesmu, čestitke i uručivanje poklona.
Biskup Jezerinac kroz homiliju istaknuo je nekoliko povijesnih činjenica, duhovnih misli i očekivanja: "Ova crkva u Oštarijama ima svoje početke u 15 stoljeću kada započinje njena gradnja s velikim planovima Stjepana II. Frankopana da siđe s Modruša i napravi veći grad u ravnici. Svetište Gospe od Čudesa danas je jedno od simbola hrvatske nacionalne i crkvene povijesti.
Ono je i danas mjesto susreta, molitve i zajedništva. I drago mi je, što je rečeno na početku u pozdravnom govoru, da bi ovo događanje trebalo ići i izvan ovoga kraja, Oštarija, trebala bi se upoznati cijela crkvena javnost. Bilo bi dobro i ubuduće organizirati ove susrete vjere i zajedništva.
Narod bez vjere nema oslonca. Zato duhovna obnova, što je ovdje organizirana, i što će se, nadam se, nastaviti ubuduće svake godine, iznimno je važna u vrijeme previranja, kriza i nevolja." Biskup odgovara na skromne izjave, stranih i domaćih dužnosnika, da smo mali narod i nastavlja riječima ohrabrivanja: "Mi nismo maleni narod. Brojčano da, ali da nas nije bilo u proteklim stoljećima, naše vjere i žrtve, tko zna kako bi izgledala Europa danas i 'veliki' narodi."
Duhovski događaj, prema Djelima Apostolskim, stavlja Mariju majku Isusovu u središte povijesti Crkve: "Danas se spominjemo ispunjenja Isusovog obećanja. On šalje silu odozgor i svi se napuniše Duha Svetoga, Marija i apostoli koji počeše govoriti drugim jezicima i svi su ih razumjeli. Bili su jedno srce i jedno duša. Primjer za to imamo u hodočašću vojske i policije u Lurd, razni jezici, ali se prepoznaje jezik ljubavi. Kao u obitelji. Majka je srce obitelji. Isusova majka Marija srce je Crkve."
 
Prigodom uručivanja poklona i uspomena na duhovnu obnovu, svi su istaknuli kako će za godinu dana u svojim sredinama i udrugama pokrenuti veći broj branitelja i stradalnika Domovinskog rata na dolazak i sudjelovanje u duhovnoj obnovi.
Kroz tri dana duhovne obnove na događanjima bilo je nazočno do 200 branitelja, od toga gosti 20 kao izaslanici udruga.
Materijalnu i organizacijsku potporu pružili su domaći načelnik Općine Josipdol, Zlatko Mihaljević, te Ivica Sopek, načelnik općine Tounj koji je i među idejnim začetnicima obnove. Svojim prilozima pridružili su se grad Ogulin, općine Plaški i Saborsko, te udruge i pojedinci. Posebna zahvala izrečena je g. Ivanu Vučiću, županu Karlovačke županije, za materijalnu potporu i poticaj za ostvarenje ove ideje. Ideja i njeno ostvarenje u najvećoj mjeri je zasluga Josipa Luketića, predsjednika županijske organizacije Prvi redarstvenik, iz iste udruge g. Željko Magdić, branitelji iz Tounja Ivica Sopek i Tomica Krikšić, predstavnik 1.g.br. Tigrovi Komes Željko, a župnik pop Ante Luketić sve je okupljao i od početka vjerovao u ostvarenje ideje.   

Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
E-mail: pop.ante@gmail.com
Mobitel: 098/887-044

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
zimi 17.30 sati
ljeti 18.30 sati

Nedjeljom i blagdanom:
Svetište Gospe od Čudesa u 10.00 sati, Cerovnik u 12.00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
____________________________


     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg
____________________________

 


©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.