Katehetska nedjelja - vjernički stav po cijenu mučeništva

Katehetska nedjelja - vjernički stav po cijenu mučeništva

Oštarije, 23.9.2012. - Župa Oštarije zadnjih godina ustalila je klanjanje pred Presvetim kao pobožnost za Mlade nedjelje. Misno slavlje ove nedjelje predvodio je fra Nedjeljko Knezović donedavni župnik s Udbine, glavni akter u provođenju projekta izgradnje Crkve hrvatskih mučenika.

Oštarije, 23.9.2012. - Župa Oštarije zadnjih godina ustalila je klanjanje pred Presvetim kao pobožnost za Mlade nedjelje. Misno slavlje ove nedjelje predvodio je fra Nedjeljko Knezović donedavni župnik s Udbine, glavni akter u provođenju projekta izgradnje Crkve hrvatskih mučenika. Ova sveta misa imala je posebne nakane: krštenje male Milane, proslava mlade, te katehetske nedjelje i spomen na oko 200 poginulih iz Oštarija u 2. svjetskom ratu. Kroz nekoliko kratkih priča te osobnih iskustava propovijed je bila zorna i veoma živa. Naglasak je bio na odnosu stariji i mladi, odgoj i odnos prema vrjednotama. Vjeri naših pređih i domoljublju. Ljepoti skladnog života u obitelji s vjerom i pouzdanjem u Boga.
U nastavku mise prinos darova bio je posebno simboličan povodom katehetske nedjelje. Učenici trećega razreda, pripravnici za prvu pričest, prinijeli su na oltar: katekizam, udžbenike za vjeronauk, bilježnice, torbu, Bibliju, Mali misal za njihovu pripremu kroz godinu, kruh i vino.
Katehetska nedjelja na ovaj dan proglašena je za Gospićko-senjsku biskupiju.

  Uz ovu nakanu, župa je imala i svoju nakanu u okviru nacionalnog projekta obilježavanja masovnih pogubilišta koja se u prošlom stoljeću nisu smjela niti spomenuti, niti svijeću upaliti na tim mjestima.
Ovoga rujna krenulo se korak dalje, a sve povodom rujna 1493. kada je izginulo mnoštvo hrvatskih branitelja na Krbavskom polju što se posebno obilježava na Udbini kod Crkve hrvatskih mučenika. Da se otme zaboravu i da se ne zaboravi i ove žrtve, ali i sve žrtve kroz povijest za domovinu do danas. To je potreba i povod da se slične aktivnosti provode i na nižim razinama, po župama, selima i općinama, da se popišu mučenici za vjeru i dom. Ove godine u ogulinskom kraju tome se posvetila posebna briga kroz jednomjesečne aktivnosti pod imenom "Od Udbine do Tržića Tounjskog 2012." Ovi molitveni susreti završavaju u subotu, na blagdan sv. Mihovila u Tržiću Tounjskom kod istoimene porušene crkve iza 2.svj. rata. Ova crkva  je svojevrsni materijalni simbol progona Hrvata i Crkve.


Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
E-mail: pop.ante@gmail.com
Mobitel: 098/887-044

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
zimi 17.30 sati
ljeti 18.30 sati

Nedjeljom i blagdanom:
Svetište Gospe od Čudesa u 10.00 sati, Cerovnik u 12.00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
____________________________


     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg
____________________________

 


©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.