Michael O'Brien u Oštarijama i Ogulinu na proslavi spomendana bl. Ivana Pavla II.

Michael O'Brien u Oštarijama i Ogulinu na proslavi spomendana bl. Ivana Pavla II.

Oštarije, U pon. 22.10. na blagdan bl. Ivana Pavla II. oštarsko Svetište priprema proslavu i stoga u suradnji sa Ogrankom Matice hrvatske Ogulin i Gradskom knjižnicom i čitaonicom Ogulin u Mjesecu knjige organizira dolazak Michaela O'Briena, uglednog svjetskog književnika.

Oštarije, U ponedjeljak, 22. listopada na blagdan bl. Ivana Pavla oštarsko Svetište priprema proslavu bl. Ivana Pavla II. Blaženom papi zahvalni smo za:
            - priznanje Domovine Hrvatske, 13. siječnja ratne 1992. godine,
            - utemeljenje Gospićko-senjske biskupiju i imenovanje dr. Mile Bogovića njezinim prvim biskupom u Velikom jubileju,  25. svibnja 2000. godine
            - darovao Crkvi u Hrvata više svetaca i blaženika.
            Stoga Biskupijsko svetište Gospe od Čudesa Oštarije u suradnji sa Ogrankom Matice hrvatske Ogulin i Gradskom knjižnicom i čitaonicom Ogulin u Mjesecu knjige organizira dolazak Michaela O'Briena, uglednog svjetskog književnika, umjetnika i svjedoka vjere. U oštarskom Svetištu 22. listopada organizira se proslavu bl. Ivana Pavla slavimo Sv. Misom u 17.30 sati, a u 19 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogulin održat će se tribina i predstavljanje autorovih knjiga.

            Članci, knjige i predavanja Michaela O'Briena polaze s kršćanskog pogleda na svijet, a u središtu imaju temu propasti zapadne civilizacije i opasnosti od globalnog totalitarizma. Najznačajnije djelo s tog područja mu je Krajolik sa zmajevima: bitka za um vaše djece (1994.), na hrvatski prevedeno kao Rat za duše naše djece, govori o brizi što je suvremena dječja književnost i kultura koja je usmjerena na djecu daleko od kršćanskog svjetonazora i zadojena poganskom ideologijom te više ne poznaje razliku između dobra i zla.
            Michael O'Brien najpoznatiji je po nizu apokaliptičnih romana nazvanom Djeca posljednjih dana, prevedenu na mnogo jezika, kao i na hrvatski. Najpoznatiji od njih je Otac Ilija: Apokalipsa (1996.), u Hrvatskoj preveden kao Posljednja vremena, čiji je središnji lik otac Ilija, karmelićanin, pokršteni Židov, kojega fikcionalni papa šalje u tajnu misiju razotkrivanja Antikrista.
            O'Brienova ostala književna djela su:
• Mali anđeo (1996.) – slikovnica
• Stranci i suputnici (1997.) – roman iz niza Djeca posljednjih dana, nepreveden u Hrvatskoj
• Pomrčina sunca (1998.) – roman iz niza Djeca posljednjih dana
• Glasnik pošasti (1999.) – roman iz niza Djeca posljednjih dana, u Hrvatskoj preveden kao Dnevnik nevolje
• Plač kamena (2003.) – roman iz niza Djeca posljednjih dana, nepreveden u Hrvatskoj
• Dom Sophije (2005.), roman iz niza Djeca posljednjih dana, u Hrvatskoj loše preveden kao Sofijina kuća
• Otok svijeta (2007.) – roman; tema mu je život Hrvata Josipa Laste, od njegova rođenja u Bosni i Hercegovini, tegoba doživljenih u Hrvatskoj za vrijeme komunizma, do završetka života u SAD-u
• Teofil (2010.) – roman
• Zimske priče (2011.) – zbirka pripovjedaka, neprevedena u Hrvatskoj
• Očeva priča (2011.) – roman, nepreveden u Hrvatskoj

            U svom govoru na osobit je način prisutne poziva na budnost vjere, ali i budnost kako bi prepoznavali znakove vremena. Govoreći o apokalipsi i posljednjim vremenima naglašava kako je to poruka koju treba ozbiljno shvatiti, ali katolik ne smije biti preplašen porukama lažnih „proroka“ koji nagovještavaju datumski smak svijeta.
            Naglašava kako svijet tone u tamo zato što su u sukobi istina i ljubav a trebale bi biti skupa. Ljubav i istina su neodvojive. Bez istine nema ljubavi ni obrnuto. Mladima poručuje kako buka svijeta zaglušuje i kako moraju naći načina to zaobići. Kao otac šestero djece priča o obiteljskoj vrijednosti i važnosti nauka vjere.

Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
E-mail: pop.ante@gmail.com
Mobitel: 098/887-044

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
zimi 17.30 sati
ljeti 18.30 sati

Nedjeljom i blagdanom:
Svetište Gospe od Čudesa u 10.00 sati, Cerovnik u 12.00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
____________________________


     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg
____________________________

 


©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.