Molitva za žrtve poraća u šumi Međuvođa kod Tounja

Molitva za žrtve poraća u šumi Međuvođa kod Tounja

Hrvatski domobran iz Generalskog Stola i Duge Rese da se upute uskim cestama Tounja, a potom šumskim blatnim puteljcima Dubrava prema mjestu obilježenom za odavanje počasti svim poginulim hrvatskim vojnicima i civilima nakon završetka 2. svjetskog rata.

(Skradnik-Generalski Stol-Duga Resa, 15.9.2012.J.A.) - Kišno i oblačno jutro nije zapriječilo članove društva sv. Marko Križevčanin iz Skradnika, kao ni članove udruge i simpatizere udruge  Hrvatski domobran iz Generalskog Stola i Duge Rese da se upute uskim cestama Tounja, a potom šumskim blatnim puteljcima Dubrava prema mjestu obilježenom za odavanje počasti svim poginulim hrvatskim vojnicima i civilima nakon završetka 2. svjetskog rata. Bilo je to bezćutno smaknuće oko 1500 osoba zarobljenih ili privedenih. Još ima u okolnim selima živih svjedoka tih mračnih događanja, koji ne mogu pričati o tim danima a da ne potekne suza iz oka.
Današnje spomen obilježje nalazi se u šumama Međuvođa smještene između voda- rječica Globornica i Sušica. Veliki je to prostor uz prostor šuma Lužanjak na kojem su partizani razbacivali mrtva tijela po brojnim jamama i potom nabacivali kamenje. U nastavku je govor kojeg je izrekao g. Nikola Katić za oko 70 okupljenih.


Drago hodočasnici u ime organizatora ovog hodočašća sve Vas najljepše pozdravljam za svako godišnji dolazak na ovo Sveto mjesto i davanje počasti molitvom i blagoslovom kod Spomen obilježja za žrtve Hrvatske vojske i civila pobijene poslije II. svjetskog rata. Pozdravljam ovdje nazočne svećenike: Alojzija Kneževića i Antu Luketića. Udruge hrvatskih branitelja, Hrvatskog domobrana, HDPZ-a, delegaciju Hrvatskog domobrana Rijeka na čelu s N. Matičićem predsjednikom HD Središnjice Zagreb i Ogranka Rijeka, Mlade izviđače iz Duga Rese.
Ove godine obilježavamo 20. obljetnicu početka istraživanja mjesta zločina poslije II. Svjetskog rata 1945.godine na ovim prostorima. Dakle prošlo je 20 godina od prvog posjeta jedne grupe Hrvatskih branitelja 1992.g. s vodičima iz Generalskog Stola ovom području radi utvrđivanja mjesta zločina nad Hrvatskim vojnicima i civilima nakon Bleiburške tragedije i Križnih putova 1945.god. U narodu ovog kraja ostalo je sjećanje na strahote komunističko partizanskih zločina nad Hrvatskim žrtvama dopremanih takozvanim „Fantomskim vlakom“ iz logora Dubovac u Karlovcu. Cijeni se da je na prostorima nedovoljno istraženih šuma Međuvođa i Lužnjaka ubijeno do 1500 žrtava.
  Žrtve su vlakom dopremane kao stoka u 3 do 5 stočnih vagona kroz 6 noći u blizinu porušenog mosta na Globornici zatim su likvidirane na ovim prostorima. Točan broj žrtava nikada se neće znati, pošto o tome nema pismene evidencije radi prikrivanja zločina od strane zločinačke komunističko-partizanske OZN-e.

Iz pijeteta prema žrtvama, Udruga Hrvatskih branitelja iz Generalskog Stola i Hrvatski domobran Duga Resa podigle su za sve žrtve ovi i još neistraženih grobišta dana 03. kolovoza 2002. godine spomen ploču na ovoj kamenoj stijeni. 12.08.2003.g. Kristov Križ sa Svetom obitelji, zatim 23.08.2004.g. Križni put s 14 postaja od željezničke pruge do ovog spomenika u znak sjećanja na pobijene žrtve hrvatskog naroda, kako to dolikuje nad vječnim počivalištima znanih i neznanih grobova žrtava.

Nije nam jasno kako to i zašto nakon demokratskih promjena i stvaranja slobodne Hrvatske države i pored Rezolucije Parlamentarne Skupštine Vijeća Europe o osudi komunističkih i totalitarnih režima i Deklaracije Hrvatskog Sabora niti jedna vlast nije pokušala objektivno utvrditi istinu o događanjima poslije II. svjetskog rata 1945.godine.

Obzirom na staračku dob članova Hrvatskog domobrana koji sve teže mogu održavati i uređivati prilaze i okoliš ovog Spomen obilježja, apeliramo na mlade naraštaje da se uključeosobito na obnovi i uređenju Križnog puta zaraslog u grmlje, te da križnim putom dolaze na ovu svakogodišnju svečanost.

Prije dolaska na ovaj spomenik u Međuvođu, svake godine odajemo počast na spomeniku Hrvatskih branitelja u Generalskom Stolu, a od danas i u Tounju na groblju. To je obveza svih nas iz poštovanja prema našim braniteljima koji su svoje živote ugradili u našu slobodu.

Na kraju apeliramo na nadležne lokalne vlasti s ovog područja da s Mjesnim odborima na putu kroz naselja po mogućnosti skrate grane voća i drveća pošto nije moguće koristiti velike autobuse radi oštećenja. Isto tako molimo Šumariju Ogulin da to isto učini na dijelu šumskog puta do spomenika.

Na kraju zahvaljujemo svima za nazočnost u nadi da će nas biti sve više na spomenutim počastima žrtvama Hrvatskih branitelja uz naš pozdrav.


 

ZA HRVATSKU – UVIJEK !


 

Za HD Duga Resa predsjednik

Nikola Katić

klik VIŠE FOTOGRAFIJA

Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
E-mail: pop.ante@gmail.com
Mobitel: 098/887-044

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
zimi 17.30 sati
ljeti 18.30 sati

Nedjeljom i blagdanom:
Svetište Gospe od Čudesa u 10.00 sati, Cerovnik u 12.00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
____________________________


     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg
____________________________

 


©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.