Miholja u znaku molitve kod ostataka župne crkve u Tržiću i mise u Kamenici- završene manifestacije „Od Udbine do Tržića“

Miholja u znaku molitve kod ostataka župne crkve u Tržiću i mise u Kamenici- završene manifestacije „Od Udbine do Tržića“

(Tržić - Kamenica, 29.9.2012.Z.R./IKA) - U župi Sv. Mihovila u Tržiću u subotu 29. rujna održani su molitva i mirni prosvjed kod ostataka nekadašnje velike župne crkve Sv. Mihovila koja od vremena 2. svjetskog rata dominira napuštenim krajolikom svojim grobnim srušenim zidovima.

(Tržić - Kamenica, 29.9.2012.Z.R./IKA) - U župi Sv. Mihovila u Tržiću u subotu 29. rujna održani su molitva i mirni prosvjed kod ostataka nekadašnje velike župne crkve Sv. Mihovila koja od vremena 2. svjetskog rata dominira napuštenim krajolikom svojim grobnim srušenim zidovima. Bio je to i završni čin obilježavanja akcije u Ogulinskom dekanatu započete proslavom Dana hrvatskih mučenika na Udbini pa zaključno obilježavanjem Miholje u Tržiću kojim je obilježeno osam stratišta hrvatskog naroda a koju je pokrenuo župnik Oštarija i Cerovnika i čuvar oštarskog svetišta Gospe od čudesa pop Antun Luketić.
Stotinjak župljana Tržića pretežito iz naselja Kamenice kao i hodočasnika iz susjednih župa Ogulinskog dekanata zajedno s braniteljskih i laičkim udrugama došli su u mirnoj i dostojanstvenoj koloni do ostataka u 2. svjetskom ratu srušene crkve sv. Mihovila.
 
Molitvu je predvodio župnik Tounja i Tržića fra Slaven Mijatović koji je tom prilikom poručio: „Danas se molimo za sve prognane Hrvate ali i za progonitelje da se progoni više ne događaju. Ne vraćajmo zlo za zlo i učinimo da od hrvatskog naroda bude što dalje svaka mržnja, zlo osvete i mržnje. Neka nas istina odnosno riječ Božja izliječi. Ovo ovdje su plodovi komunizma i njihova režima. Gdje god su došli ostavili su ruševine. Ovaj prosvjed ima za cilj da riječ Božja pobijedi i ozdravi hrvatski narod te da se približimo europskim narodima koji se baziraju na toj istini."
Pop Antun Luketić pojasnio je poveznicu Udbine 25. kolovoza i Tržića 29. rujna. „Biskup Bogović nas je na Udbini 25. kolovoza pozvao da se shodno odlukama Komisije za martirologij sve župe uključe u otkrivanje i obilježavanje mjesta masovnih grobnica i žrtava jer su lokalne državne strukture na terenu zatajile. U ogulinskom kraju su se u taj posao uključile braniteljske udruge i Katedra čakavskog sabora Modruše. Na svakoj masovnoj grobnici trebalo bi postaviti križ", zaključio je pop Luketić te iznio podatak da u ogulinskom kraju ima 30 masovnih grobnica od kojih je samo 5 obilježeno, od čega niti jedna u Ogulinu.
U nastavku je održana molitva, svijeće su zapalili predstavnici udruga a brojni nazočni sudionici molitve obišli su grobove svojih najbližih na kojima dominiraju prezimena Fumić, Miletić, Tutek, Fumić, Krikšić, Dujmešić, Cazin, Mravunac, Požega, Klarić i Ožanić. Od 2. svjetskog rata svi su oni prognani tako da je nekada župa s više stotina domaćinstava ostala skoro sasvim prazna.

Kllik VIŠE FOTOGRAFIJA

Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
E-mail: pop.ante@gmail.com
Mobitel: 098/887-044

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
zimi 17.30 sati
ljeti 18.30 sati

Nedjeljom i blagdanom:
Svetište Gospe od Čudesa u 10.00 sati, Cerovnik u 12.00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
____________________________


     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg
____________________________

 


©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.