Sjećanje na Krbavsku bitku i žrtve Cerovnika iz nedavnih ratova

Sjećanje na Krbavsku bitku i žrtve Cerovnika iz nedavnih ratova

(9.9.2012.)Župljani Cerovnika i gosti iz susjednih župa uz crkveni tamburaški zbor iz Hrvatskog Leskovca misnim slavljem prisjetili se i odali počast svima koji su dali svoj život za slobodu.

 Misno slavlje u župnoj crkvi Uzašašća Gospodinova predvodio je fra Vice Blekić u zajedništvu s župnikom popom Antunom Luketićem. Krbavska bitka, podsjetimo se, bila je 9. rujna 1493. podno Udbine na Krbavskom polju kada je, kako se i danas često citira, izginuo cvijet hrvatskog plemstva. To je poraz vojske toga vremena koji je bitno utjecao na daljnji tijek povijesti, ali možemo reći da je pobjeda domoljublja i spremnosti na žrtvu - sebedarja.
Zadnjih godina intenzivno se radi na popisivanju stratišta i žrtava domoljuba koji su u novijoj povijesti zanemareni, pa čak i svjesno zatirani. Kroz projekt gradnje Crkve hrvaskih mučenika na Udbini nastoji se podignuti svijest i potaknuti na kršćnsku blizinu i molitvu za žrtve i njihove obitelji, ali i istaknuti kao uzore Hrvatske.
Zadnjih tjedana provodi se niz komemoracija uz svete mise u Ogulinskom kraju pod nazivom "Od Udbine do Tržića". Današnja sveta misa jedna je postaja na tom putu. Cerovnik je popisao svoje žrtve i ukleso ih na mramornu ploču koja stoji u dvorištu župne crkve uz križ.
Ova župa ovime se prisjeća i ubojstva svoga zadnjega župnika, vlč. Dragutine Fifke, koi je imao sjedište u Cerovniku a koji je zaklan u 2. svjetskom ratu na putu prema kući. Vlč. Dragutin Fifka bio je porijeklom iz Moravske, nije bio Hrvat, bio je samo katolički svećenik što je mrziteljima bilo dovoljno da ga ubiju.
Našim prethodnicima i njihovoj žrtvi neka je vječan slvan spomen, budućim naraštajima, po njihovoj žrtvi, trajan mir i svaki blagoslov. 
Posebno svečanim ovaj spomen učinili su članovi brojnog crkvenog zbora iz Hrvaskog Leskovca, zajedno sa svojim članovima obitelji. Pjevana je misa pok. Albe Vidakovića uz pratnju tamburaškog i pjevačkog zbora pod vodstvom gospođe Renate Krajina. Mnogima je ovo bilo prvo iskustvo, na ovaj način, glazbene pratnje mise i svi su bili vidno oduševjeni. Za sve nazočne bili su to krasni trenuci koji uzdižu čovjekove misli i oplemenjuju duh. 

Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
E-mail: pop.ante@gmail.com
Mobitel: 098/887-044

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
zimi 17.30 sati
ljeti 18.30 sati

Nedjeljom i blagdanom:
Svetište Gospe od Čudesa u 10.00 sati, Cerovnik u 12.00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
____________________________


     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg
____________________________

 


©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.