Veliki četvrtak s apostolskim zborom

Veliki četvrtak s apostolskim zborom

Oštarije-Cerovnik 5.4.2012. Veliki četvrtak i ove godine privukao je pažnju vjernika ovih dviju župa. Nastavljena je prošlogodišnja dobra praksa aktivnog uključenja dvanaest muškaraca - apostola u događanja oko oltara: čitanja, ministriranja, pratnja, straža, pranje nogu, bdjenje getsemanske ure...

Klik VIŠE FOTOGRAFIJA

 Prvo Cerovnika u 17.00 sati, a potom Oštarije u 18.30 započeei su mise večere Gospodnje. Mnogima je bilo zanimljivo vidjeti "apostole" oko oltara zajedno sa svećenikom. Ove godine novost su i dio apostola u narodnim nošnjama zajedno s onima koji su se lijepo obukli u odijela i stavili kravate. 
Veliki četvrtak je bogat uspomenama i simbolikom, i još k tomu sve je nekako ispunjeno mističnošću i dostojanstvom. Najprije čitanja, potom pjevanja, zatim pranje nogu apostolima  koje je učinio svećenik na spomen onom stvarnom kada je Isus da bi pokazao kako se ne šali s činjenicom da je došao služiti "malene" oprao noge svojim učenicima. Na ovaj dan jedii put u godini pričešćuje se pod obje prilike, što je također dojmilo mnoge, tj. sve koji su se mogli pričestiti.
Prijenos Presvetog Tijela Kristovog u bočni oltar, a potom odlazak svojim kućama u tišini, bez zvona, bez pjesme.
Pošto je Veliki Četvrtak dan svećenika, župnik je pozvao oba apostolska zbora na prigodno čašćenje i razmjenu razmišljanja, doživljenoga, a najvažnije i planova i ideja za ovu godinu. Čulo se mnogo zanimljivih oduševljenih izjava, tako i zanimljivih ideja za predstojeće proslave u životu obje župe.
Jako zanimljiv je bio susret s Presvetim u pobožnosti Getsemanska ura. UZ prigodne meditativne tekstove, šutnju i upaljene svijeće lakše se moglo susresti sebe i doprijeti puno bliže Isusovoj muci i poniženjima koja se dogodiše u Getsemanskom vrtu iza Posljednje večere Isusove. 

Večini nazočnih bila je to neopisiva novost. Nije ni čudno što su između sebe govorili jako skromnim riječima. "bilo je prelijepo". Kada se bolje razmisli, sve druge riječi bile bi suvišne.


Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
E-mail: pop.ante@gmail.com
Mobitel: 098/887-044

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
zimi 17.30 sati
ljeti 18.30 sati

Nedjeljom i blagdanom:
Svetište Gospe od Čudesa u 10.00 sati, Cerovnik u 12.00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
____________________________


     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg
____________________________

 


©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.