Cvjetnica u župi Oštarije

Cvjetnica u župi Oštarije

Spomen slavnog ulaska Isusovog u Jeruzalem slavi se nedjelju pred Uskrs i to je početak Velikog tjedna. Vjernici ovoga kraja u velikom broju sudjeluju ovome slavlju koje uključuje ophod s grančicama masline, drena i cvijećem, do crkve gdje se pod misom čita Muka.

Pažnju su privukli "veliki ministranti" odjeveni u crvene tunike koji su došli sa svečanom povorkom iz crkve do kapelice Sv. Antuna. Zajedno s redovitim ministrantima u bijelome i mnoštvom koje se okupilo na blagoslov grančica, ovi odrasli u crvenome doprinijelli su prekrasnom vizuelnom učinku, a na misi i svečanijem čitanju Muke. Crvene tunike su obukli svi čitači pod misom, a Muka je čitana po ulogama koje su preuzeli roditelji ovogodišnjih prvopričesnika. Ovogodišnja svečana procesija, brojem vjernika i tako dojmljivih boja, urezat će se u pamćenje svim nazočnima. Gusta magla i niska naoblaka, srećom, izdržala je bez obilnijih padavina, te je tako u miru protekao blagoslov maslinovih i drugih grančica s cvijećem.
Cvjetnica je spomen Isusovog slavnog ulaska u Jeruzalem. Dočekali su ga pristalice, vjernici i poklonici i oduševljeno su klicali "Hosana Sinu Davidovu" mašući u znak pozdrava maslinovim i palminim granama, a sa sebe su skidali odjeću i prostirali po putu. Za nekoliko dana vikat će se pred Pilatovim dvorima "Raspni ga, raspni ga".
Znakovito je i današnjem vremenu da se Boga slavi i onda u kratkom periodu, djelom i riječima, raspinje se Boga. Župnik je posebno istaknuo Isusove riječi: "Kažem vam, ako ovi ušute, kamenje će vikati". Zato, vjerom i djelima iz vjere slavimo Boga. I grobni kamen je pao i rodio se novi život uskrsnućem Isusovim. Slavimo Ga!

Od Oštarije Cvjetnica 24. ožujka 2013.

Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
vlč. Mario Vazgeč
E-mail: gospaodcudesa@gmail.com
Telefon: 047/584-070

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
17.30 sati krunica, 
18.00 sati sv. misa

Nedjeljom i blagdanom:
Modruš u 8:00 sati,
Cerovnik u 9:30 sati,
Svetište Gospe od Čudesa u 11:00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
 

     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg

©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.