Cvjetnica u župi Oštarije

Cvjetnica u župi Oštarije

Spomen slavnog ulaska Isusovog u Jeruzalem slavi se nedjelju pred Uskrs i to je početak Velikog tjedna. Vjernici ovoga kraja u velikom broju sudjeluju ovome slavlju koje uključuje ophod s grančicama masline, drena i cvijećem, do crkve gdje se pod misom čita Muka.

Pažnju su privukli "veliki ministranti" odjeveni u crvene tunike koji su došli sa svečanom povorkom iz crkve do kapelice Sv. Antuna. Zajedno s redovitim ministrantima u bijelome i mnoštvom koje se okupilo na blagoslov grančica, ovi odrasli u crvenome doprinijelli su prekrasnom vizuelnom učinku, a na misi i svečanijem čitanju Muke. Crvene tunike su obukli svi čitači pod misom, a Muka je čitana po ulogama koje su preuzeli roditelji ovogodišnjih prvopričesnika. Ovogodišnja svečana procesija, brojem vjernika i tako dojmljivih boja, urezat će se u pamćenje svim nazočnima. Gusta magla i niska naoblaka, srećom, izdržala je bez obilnijih padavina, te je tako u miru protekao blagoslov maslinovih i drugih grančica s cvijećem.
Cvjetnica je spomen Isusovog slavnog ulaska u Jeruzalem. Dočekali su ga pristalice, vjernici i poklonici i oduševljeno su klicali "Hosana Sinu Davidovu" mašući u znak pozdrava maslinovim i palminim granama, a sa sebe su skidali odjeću i prostirali po putu. Za nekoliko dana vikat će se pred Pilatovim dvorima "Raspni ga, raspni ga".
Znakovito je i današnjem vremenu da se Boga slavi i onda u kratkom periodu, djelom i riječima, raspinje se Boga. Župnik je posebno istaknuo Isusove riječi: "Kažem vam, ako ovi ušute, kamenje će vikati". Zato, vjerom i djelima iz vjere slavimo Boga. I grobni kamen je pao i rodio se novi život uskrsnućem Isusovim. Slavimo Ga!

Od Oštarije Cvjetnica 24. ožujka 2013.

Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
E-mail: pop.ante@gmail.com
Mobitel: 098/887-044

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
zimi 17.30 sati
ljeti 18.30 sati

Nedjeljom i blagdanom:
Svetište Gospe od Čudesa u 10.00 sati, Cerovnik u 12.00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
____________________________


     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg
____________________________

 


©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.