Mala monografija Oštarija od Franje Puškarića

Mala monografija Oštarija od Franje Puškarića

(Oštarije, 13.8.2013.Z-R.) - Biskup Bogović na predstavljanju monografije. U svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama, predstavljena knjiga vjeroučitelja Franje Puškarića „Oštarije-mjesto i župa“. Knjigu su izdali Župa Oštarije i Katedra čakavskog sabora Modruše“ kao 2. knjigu knjižnice Tragovi.

(Oštarije, 13.8.2013.) - Biskup Bogović na predstavljanju monografije Oštarija. U sklopu 2. dana trodnevnice uoči proslave Velike Gospe u svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama, održano je predstavljanje knjige vjeroučitelja Franje Puškarića „Oštarije-mjesto i župa“. Knjigu su izdali Župa Oštarije i Katedra čakavskog sabora Modruše“ kao 2. knjigu knjižnice Tragovi. Knjiga je predstavljena nakon večernje mise u Domu DVD-a Oštarije a predstavili su ju gospićko-senjski biskup Mile Bogović, profesor povijesti na FF u Zagrebu dr. Željko Holjevac, prof. Ivan Tironi i predsjednik Katedre čakavskog sabora Modruše Zvonko Trdić. Predstavljanju je nazočio voditelj trodnevnice o. Božidar Nagy, načelnik Josipdola Zlatko Mihaljević, Saborskog Marko Bičanić i zamjenik gradonačelnika Ogulina Tone Radočaj. U glazbenom dijelu nastupili su članovi KUD.-a Sv. Juraj iz Zagorja Ogulinskog.

"Upravo sa župom Oštarije počeo sam 1976. godine seriju članaka u riječkim Zvonima predstavljati pojedine župe tadašnje Riječko-senjske biskupije" - istaknuo je predstavljajući knjigu biskup Bogović. "Franje Puškarić je pišući svoj diplomski rad pokazao poznavanje literature i zavidan stručni rad na kome sam zadivljen. Shvatio je da je potrebna nova sinteza za što su mu pomogli radovi znanstvenog simpozija o 550 godina od papine bule o ovom svetištu održanom pred nekoliko godina. Knjiga je to s više slojeva u kojoj je još potrebno detaljnije obraditi poglavlje o svetištu" - istaknuo je biskup Bogović. Dr. Željko Holjevac se osvrnuo na dio koji govori o povijesti mjesta Oštarija s težištem na Marmontovu mostu o kome još ima dosta nepoznanica i kojeg bi u budućnosti trebalo stručno obraditi dokumentima iz arhiva Zagreba i Beča. Ova je knjiga iznad razine diplomskog rada, kao solidan magisterij ili slabiji doktorat u kome je autor solidno obradio povijest srednjeg vijeka.

O knjizi je progovorio bivši kustos ogulinskog muzeja Ivan Tironi i predsjednik Katedre čakavskog sabora Modruše koji je govorio o tehničkim stvarima nastanka knjige. Knjiga je najbolji trag koji čovjek iza sebe ostavlja, istaknuo je Trdić. Na kraju je svoje motive pisanja knjige iznio i sam autor. (Zvonko Ranogajec)


Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
vlč. Mario Vazgeč
E-mail: gospaodcudesa@gmail.com
Telefon: 047/584-070

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
17.30 sati krunica, 
18.00 sati sv. misa

Nedjeljom i blagdanom:
Modruš u 8:00 sati,
Cerovnik u 9:30 sati,
Svetište Gospe od Čudesa u 11:00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
 

     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg

©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.