Prva pričest

Prva pričest

Ovo je dan velike radosti za ta mala, čista i nevina srca. Velika je to radost i za očeve i majke i župnu zajednicu. Valjda nam se svima događa da u njima viđamo Isusovu najjednostavniju opomenu i preporuku: "Zaista, kažem vam, tko ne primi kraljevstva Božjega kao dijete, ne, u nj neće ući."

 Prva pričest i majčin dan 2013. u župi Gospe od Čudesa u Oštarijama održana 12. svibnja. Svaka prva pričest podsjeti me na priču kako je neka žena u jednoj župi kleknula nasred ceste ispred malene prvopričesnice. Kad su je upitali što radi, odgovorila je da je Isus u tom nevinom djetešcetu čiste duše.

Ove godine je to nedjelja iza blagdana Spasova ili Uzašašća i ispred nedjelje Duhova ili Pedesetnice kada prestaje Uskrsno liturgijsko vrijeme. Sve je puno liturgijske simbolike. Međutim, naši "blaženi" prvopričesnici, bili su simbol jednostavnosti i čistoće duše. Sa sjajem u oku i ozbiljnih lica tek sa ponekim smješkom sve do pred sam kraj kada su zablistali od sreće kada su svoj svečani dio uradili sve onako kako su se i pripremali.

Ovo je uistinu dan velike radosti za ta mala, čista i nevina srca. Velika radost je to i za župnu zajednicu, učiteljice, rodbinu, očeve i majke. Valjda nam se svima događa da u njima viđamo Isusovu najjednostavniju opomenu i preporuku: "Zaista, kažem vam, tko ne primi kraljevstva Božjega kao dijete, ne, u nj neće ući."

Dan je ovo velike radosti za majke prvopričesnika. Ne samo jer se danas obilježava međunarodni Majčin dan, već zbog dara kojeg su primili od svoje djece: blagoslovljeni ljiljan. Dirljivo je bilo za sve nazočne u crkvi, a nekoliko majki nije moglo zaustaviti suzu iz oka.

Prvopričesnici su sa župnikom i učiteljicama Vericom Mamić i Mirjanom Grubišić pripremili nekoliko recitacija i na misi su sa srcem izrecitirali. Liturgijsko pjevanje bilo je prilagođeno mladima. Ures oltara krasio je grozd izrađen u školi s učiteljicom Mirjanom Grubišić na kojem su zrna bile fotografije 11 prvopričesnika.
Oštarije škola su imale 8 prvopričesnika, Skradnik 2 i iz Josipdol škole 1 prvopričesnik. 


Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
vlč. Mario Vazgeč
E-mail: gospaodcudesa@gmail.com
Telefon: 047/584-070

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
17.30 sati krunica, 
18.00 sati sv. misa

Nedjeljom i blagdanom:
Modruš u 8:00 sati,
Cerovnik u 9:30 sati,
Svetište Gospe od Čudesa u 11:00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
 

     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg

©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.