Susret prvopričesnika ogulinskog dekanata

Susret prvopričesnika ogulinskog dekanata

Prvopričesnici sa svojim roditeljima, vjeroučiteljima i župnicima iz nekoliko župa ogulinskog dekanata odazvalo se u subotnje prijepodne na novu pastoralnu inicijativu: susret prvopričesnika. Ove godine je to bilo prvi puta, a domaćin je bilo svetište Gospe od Čudesa u Oštarijama.

(Oštarije, 25.5.2013.) - Prvopričesnici sa svojim roditeljima, vjeroučiteljima i župnicima iz nekoliko župa ogulinskog dekanata odazvalo se u subotnje prijepodne na novu pastoralnu inicijativu: susret prvopričesnika. Ove godine je to bilo prvi puta, a domaćin je bilo svetište Gospe od Čudesa u Oštarijama. Susret u trajanju od jednog sata, ostvaren je kroz zajedničko moljenje krunice, pjesmu, recitacije, posvetu Majci Božjoj, a na kraju i zajedničko druženje uz osvježenje, sok i kolače.
Susret su animirali dekan ogulinskog dekanata vlč. Robert Zubović i župnik oštarski pop Ante Luketić. Druženje je započelo molitvom krunice. Na početku svakog otajstva vlč. Robert je uz vođeni razgovor rastumačio značenje svakog zaziva i uz to nakanu na koju mislimo dok molimo deset puta Zdravo Marijo. Djeca, ali i njihovi roditelji, pozorno su pratili i sudjelovali u moljenju krunice. Meditacija krunice na ovaj način, bilo je nešto novo za većinu, što im se jako svidjelo. Molitva krunice je oživljena i primjerima života roditelje i djece. U punini riječi ostvareno je ono što krunica jeste: učiteljica evanđelja i učiteljica života. Ili, s Marijom prema Isusu.

Nakon tih uvodnih razmatranja, otkrivanja događaja i značenja, molitvu su vodili prvopričesnici, svaku deseticu iz druge župe. Zadnju, petu deseticu, molitvu su vodili roditelji što je većinu djece izazavalo da se okrenu i očima potraže svoje roditelje. Između desetica pjevale bi se marijanske pjesme.

Na kraju je izmoljena posvetna molitva Majci Božjoj, a za uspomenu svi nazočni su dobili na dar medaljicu s motivima ovoga svetišta. Slijedilo je zajedničko fotografiranje ispred oltara, pod Gospinim plaštom. Za kraj, svi su dobili lučicu da je upale ispred svetišta u zidinama na neku svoju osobnu potrebu i nakanu.

Uslijedila je okrjepa, razgovor i kraće druženje prije odlaska kućama. Pokazalo se ovo lijepim iskustvom. Iz nekoliko župa nije bilo predstavnika jer je bilo teško osigurati prijevoz ili za to animirati roditellje. Za nadati se da će narednih godina ova praksa zaživjeti i privući veći broj prvopričesnika. 

Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
vlč. Mario Vazgeč
E-mail: gospaodcudesa@gmail.com
Telefon: 047/584-070

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
17.30 sati krunica, 
18.00 sati sv. misa

Nedjeljom i blagdanom:
Modruš u 8:00 sati,
Cerovnik u 9:30 sati,
Svetište Gospe od Čudesa u 11:00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
 

     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg

©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.