Susret sakristana

Susret sakristana

U Oštarijama je u svetištu Gospe od Čudesa u subotu 16. ožujka održan biskupijski susret sakristana Gospićko-senjske biskupije. Susret je okupio tridesetak sakristana i mežnara iz više župa Ogulinskog i Otočkog dekanata sa svojim župnicima. (Zvonko Ranogajec)

(Oštarije, 16.3.2013.) - U Oštarijama je u svetištu Gospe od Čudesa u subotu 16. ožujka održan biskupijski susret sakristana Gospićko-senjske biskupije. Susret je okupio tridesetak sakristana i mežnara iz više župa Ogulinskog i Otočkog dekanata sa svojim župnicima. Prvo predavanje na temu „Liturgijska duhovnost“ održao je generalni vikar biskupije mons. mr. Tomislav Šporčić nakon čega je domaćin, župnik Oštarija i Cerovnika i čuvar svetišta Gospe od Čudesa pop Ante Luketić govorio o „Posluživanju u crkvi i sakrsitiji u raznim blagdanima".

            Mons. Tomislav Šporčić je spomenuo razne vrste duhovnosti koje su pokrenuli brojni laički i karizmatski pokreti pa je tako istaknuo marijansku, franjevačku, jezuitsku, karmelićansku, TZ-ovsku duhovnost koje su donijele mnogo dobra. No kao da se istovremeno zaboravlja na temeljnu liturgijsku duhovnost kojoj se daje manja potpora no drugima i kao da se od nje ne može vjernički živjeti. Liturgijska je duhovnost ipak temeljna a sveta misa treba biti mjesto otkrivanja svetoga. Duhovnost Crkve glavna je i najjača naša snaga kao i 7 sakramenata u kojima uprisutnjujemo Boga, zaključio je mons. Šporčić.

Pop Ante Luketić je „Poslužitelja u Crkvi i sakristiji u raznim blagdanima te prigodnim bogoslužnim slavljima“ predstavio vizualno, kroz slikovnu prezentaciju uz odgovarajući stručni komentar. Govoreći o liturgijskom prostoru i slavljima kroz godinu vlč. Luketić je pojasnio značaj i namjenu liturgijskog ruha svećenika i vjernika kao i liturgijskim ukrasima u Crkvi i zvan Crkve. Pri tome je svoje predavanje bazirao na poslanici biskupa Bogovića povodom Godine vjere o potrebi očuvanja narodnih običaja u prenošenju vjere. Govornik je ukazao na značaj očuvanja tradicijskih vezova pojedinih župa biskupije u izradi različitih vrsta liturgijskih ukrasa.

Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
E-mail: pop.ante@gmail.com
Mobitel: 098/887-044

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
zimi 17.30 sati
ljeti 18.30 sati

Nedjeljom i blagdanom:
Svetište Gospe od Čudesa u 10.00 sati, Cerovnik u 12.00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
____________________________


     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg
____________________________

 


©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.