Svečani doček gostiju iz Italije

Svečani doček gostiju iz Italije

Oštarije, 25.8.2013., - Grupa mladih vjernika iz Gorgonzole i San Carla, nadbiskupija Milano, zajedno sa svojim svećenicima i animatorima, njih 45, došli su u trodnevni posjet župi Oštarije, sa zajedničkim izletom do Plitvičkih jezera.

Gosti iz Italije došli su nešto prije 18 sati u četiri kombija i dva osobna vozila, ukupno 45 osoba. Većina su mladi članovi oratorija Gorgonzola te župe san Carlo. Ovim susretom nastavlja divno prijateljstvo koje su započeli nekoliko iseljeničkih obitelji proteklih desetljeća, da bi krajem prošlogodišnjeg svibnja prijateljstvo postalo institucionalizirano.

Svjetski susret obitelji - Milano

Naime, u talijanskom gradu Milano, na sedmom Svjetskom susretu obitelji koji se održavao od 30. svibnja do 3. lipnja 2012.god.  pod geslom „Obitelj: rad i slavlje", sudjelovale su obitelji iz ogulinskog kraja. Za petodnevnog boravka pod svoj krov primili su ih upravo u ove dvije župe, a do kontakta su doveli hrvatski iseljenici na privremenom radu. Po riječima župnika oštarskog, popa Ante Luketića, voditelja na taj svjetski susret obitelji u Milano, dogovoren je stalni kontakt i uzvrat posjeta.

Milanski edikt 313.g- Rakovica 2013.

Ove godine diljem kršćanskog svijeta svečano se slavi 1700 godina od Milanskog edikta kojim je car Konstantin u Rimskom carstvu zaustavio krvavi progon kršćana i dao im slobodu da ravnopravno uz druge ispovijedaju svoju vjeru i žive po njoj bez straha za svoj život.

Pošto su Gorgonzola i San Carlo vezani uz Milano, dogovoren je konačan oblik susreta: mladi iz ove dvije župe doći će u posjet Oštarijama nakon čega će njihovi biciklisti uz bicikliste ogulinskog područja ispratiti uljanicu, repliku iz Konstantinova vremena, s upaljenim plamenom, "svjetlom vjere" koju Hrvati primiše i održavaju od stoljeća sedmog.

Susret hrvatske katoličke mladeži u Sisku

Uljanica je replika one pronađene u Sisku i bila je glavni simbol prošlogodišnjeg susreta mladih katolika Hrvatske, čuvara vjerskog identiteta i budućnosti naše domovine. Takva jedna uljanica oko koje su se uz molitvu i pjesmu okupljali mladi Oštarija i Gospićko-senjske biskupije prinesena je na oltar na misi bdijenja za svetkovinu Velike Gospe u Oštarijama za svjedočanstvo i kao simbol vjere s ciljem da se na njoj zapali plamen 19.kolovoza u Rakovici na nacionalnoj proslavi 1700 god. slobode kršćanstvu. Predsjednik HBK, mons. Želimir Puljić, zapalio je plamen na uljanici i predao ju biciklistima na časno nošenje do odredišta, u Milano.

Zajedništvo vjere i ljubavi

Nakon nekoliko dana u Oštarijama, u srijedu će mladi biciklisti iz Italije zajedno s kolegama biciklistima iz Hrvatske ponijeti uljanicu, "svjetlo vjere" do katedrale u Milanu. Pratnja će biti pojačana načelnikom Josipdola g.Zlatkom Mihaljevićem, predstavnicima općine Rakovica, popom Antom Luketićem i dr. U nedjelju 1. rujna očekuje se svečani dolazak u milansku katedralu, te bratsko druženje vlasti Gorgonzole i San Carla s kolegama Josipdola i Rakovice. Na toj razini očekuje se da će to biti još jedan korak bliže interesnom povezivanju ili bratimljenju ovih općina. Svima sretan put sa svjetlom vjere u srcu.

Klik na fotografiju i otvorit će se foto album od 69 fotografija.

IMG_8956

Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
E-mail: pop.ante@gmail.com
Mobitel: 098/887-044

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
zimi 17.30 sati
ljeti 18.30 sati

Nedjeljom i blagdanom:
Svetište Gospe od Čudesa u 10.00 sati, Cerovnik u 12.00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
____________________________


     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg
____________________________

 


©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.