Upaljeno

Upaljeno "svjetlo vjere" u replici uljanice iz vremena rimskog carstva

Uljanica iz Siska osim simboličkog značenja svjetla vjere u Godini vjere imala je i dodatnu ulogu da svjetlo vjere preko biciklista prenese iz Rakovice u Svetište Gospe od Čudesa u Oštarijama a kasnije u Milano u kome je donesen edikt o novoj definiciji kršćanstva u tadašnjem Rimskom carstvu.

(Rakovica, 19. kol. 13)  - Svjetlo vjere iz Konstantinove uljanica iz Siska za svetište Gospe od Čudesa u Oštarije i Milano.
Uljanica pronađena u Sisku iz vremena cara Konstantina koja je bila simbol prošlogodišnjeg nacionalnog susreta mladih u Sisku bila je jedan od simbola i nacionalne proslave 1700. obljetnice Milanskog edikta odražene u Rakovici na blagdan sv. Jelene Križarice. Uz to logo ovog susreta činila je i kovanica s likom cara Konstantina iz 319. godine s najstarijim pobjedničkim znakom križem. Uljanica iz Siska osim simboličkog značenja svjetla vjere u Godini vjere imala je i dodatnu ulogu da svjetlo vjere preko biciklista prenese iz Rakovice u Svetište Gospe od Čudesa u Oštarijama a kasnije u Milano u kome je donesen edikt o novoj definiciji kršćanstva u tadašnjem Rimskom carstvu.

Tijekom misnog slavlja u Rakovici predsjednik HBK mons. Želimir Puljić upalio je svjetlo vjere na sisačkoj uljanici te ga uručio predstavnicima biciklističkog kluba iz Ogulina Darku Magdiću i Zvonku Ranogajcu koji su ga kasnije prenijeli biciklima u Oštarije u Svetište Gospe od Čudesa. U nedjelju 25. kolovoza 50 biciklista iz Milana uz 6 domaćih biciklista iz župe Oštarije i susjednih mjesta Vojnovca i Josipdola krenuti će s Konstantinovom uljanicom putem Milana gdje će svjetlo 1. rujna prinijeti u župi Milanske nadbiskupije Gorgonzoli. Time će se ove dvije župe iz dva naroda putem svjetla vjere u Godini vjere pobratimiti a time će se simbolički spojiti Rakovica gdje je u Hrvatskoj proslavljena obljetnica Milanskog edikta i sam Milano.

Ideja o povezivanju dvije župe Oštarija i Gorgonzole niknula je zbog 80-tak mladih obitelji iz Ogulinskog kraja koje žive i rade u tom dijelu Milana. Talijanska župa bile je i domaćin nekolicini hrvatskih obitelji tijekom Svjetskog susreta obitelji prošle godine, tako da će ugošćavanje talijanskih biciklista biti samo odgovorna gostoprimstvo a zajednički će ih spojiti svjetlo vjere. Ideju o bratimljenju dvije župe kroz motiv obilježavanja Milanskog edikta i prijenosa plamena začetnika inicirao je župnik Oštarija i Cerovnika i čuvar svetišta Gospe od Čudesa pop Antun Luketić a prihvatili su je i organizatori proslave u Rakovici, biskup Bogović i kardinal Bozanić koji su se slikali uz predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Puljića s biciklistima i dijelom hrvatskih obitelji iz Milana prije nego su svijetlo odnijeli iz Rakovice u Svetište Gospe od Čudesa u Oštarije.


Tekst i snimka (nadb. Puljić uručuje uljanicu i kard. Bozanić s biciklistima) Zvonko Ranogajec

Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
vlč. Pejo Ivkić
E-mail: gospaodcudesa@gmail.com
Telefon: 047/584-070
Mobitel: 098/245-587

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
zimi -  17.30 sati krunica, 18.00 sati sv. misa
ljeti - 18.30 sati krunica, 19.00 sati sv. misa

Nedjeljom i blagdanom:
Svetište Gospe od Čudesa u 11.00 sati, Cerovnik u 9.00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
 

     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg

©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.