Zajednička misa za 150 cerovničkih žrtava

Zajednička misa za 150 cerovničkih žrtava

1943., Cerovničani su trebali svečano obilježiti veliki jubilej u svojoj župi, stotu godinu od izgradnje crkve. Međutim, baš početkom te, 1943., godine ovo je mjesto zavijeno u crno kada je za odmazdu zbog minirane pruge ubijeno krajem siječnja oko 40 Cerovničana od strane talijanske vojske.

(Josipdol, 27.1.2013.) Prije 70 godina, dakle 1943., župljani Cerovnika trebali su svečano obilježiti veliki jubilej u svojoj župi, stotu godinu od izgradnje župne crkve. Međutim, ratni vihor 2. svjetskog rata baš početkom te, 1943., godine zavio je ovo mjesto u crno kada je za odmazdu zbog minirane pruge ubijeno krajem siječnja oko 40 Cerovničana od strane talijanske vojske. Kasnije u svibnju, četnici su ubili vlč. Dragutina Fifku, zadnjeg rezidencijalnog župnika Cerovnika i upravitelja župe Plaški. Ukupne žrtve 2. svjetskog rata i poraća je oko 150 Cerovničana. 
      Danas, 70 godina poslije, služena je sveta misa za sve njih u župnoj crkvi u Josipdolu, a predvodio je biskup Mile Bogović sa župnicima Josipdola i Cerovnika, vlč. Petrom Šporčićem i vlč. Antunom Luketićem, uz služenje đakona Nikole Prše. 

Župna crkva u Josipdolu bila je domaćinom ove proslave iz razloga što je većina žrtava iz siječnja 1943., te vlč. Dragutin Fifka pokopani na groblju u blizini crkve. Tako da je iza mise sav pobožni puk u procesiji otišao do groblja gdje su misni koncelebranti vodili i molitvu odrješenja.

Danšnje događanje osmislio je i animirao pop Ante Luketić, župnik Cerovnika, sa svojim Župnim pastoralnim vijećem. Na ovoj misi vjernici Cerovnika odazvali su se u većem broju sa dijelom pjevačkog zbora koji je došao u narodnim nošnjama. Članovi križarskog društva Dragutin Fifka iz Josipdola nazočili su i u procesiji nosili svoj barjak. Ugodno iznaneđenje bila je nazočnost većeg broja djece, a veliki dio njih je ministrirao.  
 

Poslušajte propovijed biskupa Mile Bogovića klikom bilo gdje na ovaj redak!


klik za VIŠE FOTOGRAFIJA

Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
E-mail: pop.ante@gmail.com
Mobitel: 098/887-044

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
zimi 17.30 sati
ljeti 18.30 sati

Nedjeljom i blagdanom:
Svetište Gospe od Čudesa u 10.00 sati, Cerovnik u 12.00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
____________________________


     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg
____________________________

 


©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.